Fotografija: Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe/ Foto: Vojko Basic/CROPIX (Ilustracija)

 
Galerija
Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe/ Foto: Vojko Basic/CROPIX (Ilustracija)  

U BBŽ-u kreće cijepljenje protiv gripe za osobe s povećanim rizikom od teških oblika bolesti

U Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije stiglo je 12 000 doza cjepiva protiv gripe, a cijepljenje kreće već od 12. listopadaBJELOVAR – Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe za osobe s povećanim rizikom od razvoja teškog oblika gripe i njezinih komplikacija, javljaju sa Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko – bilogorske županije.

Naime, kako poručuju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

U BBŽ stiže 12 tisuća doza

-Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni. Uoči sezone gripe 2022./2023. nabavljeno je 600.000 doza cjepiva, od koji je 515.000 doza već stiglo u Hrvatsku, te je započeta njihova distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo. U Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije za našu županiju pristići će 12 000 doza cjepiva protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe započet će u ponedjeljak 17. listopada 2022. uz napomenu da će neki županijski zavodi stići distribuirati cjepivo u ambulante već tijekom slijedećeg tjedna pa će moći početi cijepiti i krajem tjedna (od 12. do 14. listopada). U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji cijepljenje će započeti 12. listopada 2022., kažu iz Zavoda.

Javiti se liječnicima

-Molimo sve koji se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju nekoj od niže navedenih skupina s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija gripe, da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja.

U BBŽ stiže 12 tisuća doza cjepiva/Foto: Vojko Basic/CROPIX (Ilustracija)
 
U BBŽ stiže 12 tisuća doza cjepiva/Foto: Vojko Basic/CROPIX (Ilustracija)  

Termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19, ali i drugih respiratornih infekcija. Ako nemate izabranog liječnika možete se cijepiti u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo. Cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe, osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno, pojašnjavaju sa zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a.

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:

-osobe životne dobi 65 godina i starije,

-štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,

-osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,

-odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju),

-djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),

-u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,

-zdravstveni radnici i trudnice.

Nabavljanje cjepiva na temelju recepta

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta.

-Očekujemo da Hrvatska ljekarnička komora uskoro obavijesti građanstvo o mogućnostima cijepljenja putem ljekarni, s obzirom da je prošlih sezona ono bilo moguće u nekim ljekarnama.

Važno je uzeti u obzir sljedeće: prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka.

Također, moguće je cijepljenje i u nekim ljekarnama, a za to molimo da se obratite telefonski najbližoj ljekarni radi informacija.

Cijepljenje po ispostavama

U Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u Službi za epidemiologiju u Bjelovaru pacijenti koji nemaju izabranog liječnika mogu se cijepiti bez prethodne najave 12., 13. i 14. listopada od 9 do 12 sati. U slijedećim tjednima cijepljenje protiv gripe provoditi će se petkom od 9 do 11 sati, bez prethodne najave.

Cijepljenje protiv gripe/ Foto: Biljana Blivajs/CROPIX (Ilustracija)
Cijepljenje protiv gripe/ Foto: Biljana Blivajs/CROPIX (Ilustracija)

U Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, ispostavi Grubišno Polje, pacijenti koji nemaju izabranog liječnika mogu se cijepiti utorkom od 9 do 10 sati, bez prethodne najave (prvo cijepljenje protiv gripe bit će 18.10.2022.).

U Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, ispostavi Čazma, pacijenti koji nemaju izabranog liječnika mogu se cijepiti srijedom od 10 do 11 sati, bez prethodne najave (prvo cijepljenje protiv gripe bit će 12.10.2022.).

U Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, ispostavi Daruvar, pacijenti koji nemaju izabranog liječnika mogu se cijepiti ponedjeljkom od 9 do 11 sati, bez prethodne najave (prvo cijepljenje protiv gripe bit će 17.10.2022.).

U Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, ispostavi Garešnica, pacijenti koji nemaju izabranog liječnika mogu se cijepiti srijedom od 12 do 13 sati, bez prethodne najave (prvo cijepljenje protiv gripe bit će 12.10.2022.).