Fotografija: Marjanske pjesme pjevale su se i sinoć, ususret Velikoj Gospivratile su sve nazočne u prošlost/Foto: Martina Čapo
Marjanske pjesme pjevale su se i sinoć, ususret Velikoj Gospivratile su sve nazočne u prošlost/Foto: Martina Čapo

U BBŽ najveće slavlje Velike Gospe je u Novoj Rači - Biskupijskom marjanskom svetištu

Večeras će hodočasnike i goste zabavljati Cecilija. Naravno, dobra zabava zajamčena je prije i poslije središnjeg koncerata tako da svi oni koji dođu neće ostati zakinuti
Diljem zemlje vjernici danas obilježavaju blagdan Velike Gospe ili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ovaj državni blagdan koji se obilježava 15. kolovoza tradicionalno je vrijeme kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta. Osim misnih slavlja, uobičajene su proslave, druženja, koncerti i proštenja. Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi "uznesenje".

Oprez i poštivanje mjera

U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji najveća proslava Velike Gospe je ona u Novoj Rači - u biskupijskom Marijanskom svetištu. Budući da je prošle godine veliko slavlje izostalo zbog pandemije, ove godine ono će biti održano, ali u manjem obimu nego inače i uz veliki oprez i pozivanje građana na poštivanje epidemioloških mjera.

-Kako bismo još dodatno potaknuli ljude na cijepljenje, svi koji to žele mogu se danas, na blagdan Velike Gospe od 10 do 13 sata cijepiti u društvenom domu u Novoj Rači. Misa je u središnjem parku u Novoj Rači u 11 sati. Cijepiti se mogu svi hodočasnici i posjetitelji, ne samo žitelji Nove Rače, a o svemu će ih uputiti djelatnici Zavoda za javno zdravstvo – kazao je načelnik Općine Nova Rača, Darko Knežić.

Koncert Cecilije

Inače, zabavni program bit će namijenjen samo i isključivo onima koji će imati covid putovnice ili negativne testove. Tu valja napomenuti kako će se ljudi moći i testirati na licu mjesta te na taj način osigurati svoj ulaz na manifestaciju.

Večeras će hodočasnike i goste zabavljati Cecilija. Naravno, dobra zabava zajamčena je prije i poslije središnjeg koncerata tako da svi oni koji dođu neće ostati zakinuti. Bitno je samo poštivati sve preporučene epidemiološke mjere, cijepiti se ili pak, barem testirati.