Fotografija: Zahvaljujući projektu Udruge informatičara BBŽ, Bjelovar će dobiti robotički centar/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Zahvaljujući projektu Udruge informatičara BBŽ, Bjelovar će dobiti robotički centar/ Foto: Deni Marčinković

U 4. osnovnoj školi uspostavit će se Bjelovarski robotički centar vrijedan dva milijuna kuna

Gotovo polovica tog novca bit će utrošena za nabavku vrlo sofisticirane opreme, a projektom će biti omogućena edukacija svim zainteresiranim učenicima u BBŽ, rekao je RaičkovićUdruzi informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije odobren je projekt Bjelovarski robotički centar, vrijedan nešto više od dva milijuna kuna. Prema riječima Branka Raičkovića, predsjednika Udruge, Gotovo polovica tog novca bit će utrošena za nabavku vrlo sofisticirane opreme.

- Riječ je o izuzetno rijetkoj opremi u Hrvatskoj koju posjeduje tek nekoliko fakulteta. Prvenstveno tu mislim na specijalne robote, dronove, 3D printeri, ali i ostala prateća oprema i namještaj. Bjelovarski robotički centar bit će oformljen u sklopu 4. osnovne škole Bjelovar i u njemu će biti postavljane ta „svemirska“ oprema, kazao je Raičković.

Branko Raičković/ Foto: Deni Marčinković
Branko Raičković/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da će se u sklopu projekta održavati edukacije za sve zainteresirane učenike s područja cijele županije, a jednako tako promovirat će i STEM područje. Zadovoljstvo realizacijom ovog projekta iskazao je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Jačanje IT sektora

- Težnja ove gradske vlasti je ojačavanje IT sektora, kao dominantne strukture gospodarstva Grada Bjelovara. Također, želja nam je upravo taj sektor postane najveći promotor i poticatelj modernog razvoja našeg gospodarstva. Bez novih znanja i tehnologije, neće biti ni modernog Bjelovara, istaknuo je Hrebak, pohvalivši rad Udruge informatičara BBŽ.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Spomenimo da svakako veseli što je nakon dugo vremena na projektima čiji nositelji nisu Grad ili Županija, vidljiva suradnja tih ustanova, što je prilikom svog obraćanja istaknula i zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Marija Jungić.

Suradnja Grada i Županije

- Zadovoljstvo mi je što se naša Županija može nasloniti na uspješan primjer Grada Bjelovara, koji puno ulaže u STEM područje. Zahvaljujem svim entuzijastima koji često svoje slobodno vrijeme i bez naknade izdvajaju za razvoj ovog perspektivnog područja. Prije nekoliko dana dali smo zadatak našoj razvojnoj agenciji JURA-i da pripremi projekt u komponenti A, kojim bi i ostale učionice u osnovnim školama diljem županije opremila s ovakvom ili sličnom opremom i time pridonesemo daljnjem razvijanju informatike, poručila je Jungić.

Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković
Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković

Recimo i to da će se provedba projekta Bjelovarski robotički centar odvijati u suradnji s 4. osnovno školom Bjelovar te Veleučilištem u Bjelovaru. Od ukupnih nešto više od dva milijuna kuna, koliko je projekt vrijedan, 85 posto sredstava osigurano je u fondovima Europske unije, dok će se preostalih 15 posto financirati iz državnog proračuna.