Fotografija: Tvrtka Ferrodus postala je svjetski brend/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Tvrtka Ferrodus postala je svjetski brend/ Foto: Deni Marčinković

Tvrtka Ferrodus čak 99 posto proizvoda plasira na svjetsko tržište: "Zapošljavat ćemo još ljudi"

Nije nam teško pronaći radnu snagu. Na zadnji oglas za posao javilo nam se oko 100 ljudi, ali odabiremo isključivo specifična specijalizirana zanimanja, kaže vlasnik tvrtke Vedran PresečkiBjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić u pratnji načelnika Općine Nova Rača Darka Knežića obišao je tvrtku Ferrodus. Riječ je o tvrtki koja se bavi proizvodnjom fitness sprava i koja 99 posto svojih proizvoda plasira diljem svijeta.

Vlasnik tvrtke Vedran Presečki u obilasku sa županom i načelnikom/ Foto: Deni Marčinković
Vlasnik tvrtke Vedran Presečki u obilasku sa županom i načelnikom/ Foto: Deni Marčinković

- Prije dvije godine preselili smo proizvodnju u Novu Raču. Trenutno imamo devet zaposlenih osoba, a sljedećeg tjedna zaposlit ćemo još jednu osobu. Mala smo tvrtka i tražimo ljude specijalizirane za ovaj posao, u kojem se traži pedantnost i kvaliteta. Stoga ne brzamo sa zapošljavanjem velikog broja ljudi, već nam je važnija njihova stručnost. Naime, nije nam teško pronaći radnu snagu. Primjerice, na zadnji oglas za posao javilo se oko 100 ljudi, ali ponavljam, odabiremo isključivo specifična specijalizirana zanimanja. U planu je i širenje proizvodnje i dodatno zapošljavanje, jer smo došli do toga da moramo odbijati narudžbe. Naprosto ne možemo napraviti tražene količine, istaknuo je vlasnik tvrtke Ferrodus Vedran Presečki.

Dobrodošla pomoć Županije 

Unatoč tome, dodaje, zadovoljan je tempom kojim tvrtka raste.

- Zahvaljujem županu i načelniku što su se zainteresirali za našu tvrtku. Nadalje, županijski poticaji su odlični i pomogli su nam u rješavanju određenih stvari i ulaganja. Cijene su jako porasle i svaka kuna nam je bitna. Sav dobiveni novac uložili smo u ovaj prostor i strojeve, poručio je Presečki.

Tvrtka trenutno zapošljava 9 ljudi/ Foto: Deni Marčinković
Tvrtka trenutno zapošljava 9 ljudi/ Foto: Deni Marčinković
Traže kvalificirane radnike/ Foto: Deni Marčinković
Traže kvalificirane radnike/ Foto: Deni Marčinković

Pored županijskih mjera, tvrtka je aplicirala i na natječaje u sklopu europskih fondova.

- Putem EU fondova nabavili smo laserski stroj koji nam proizvodnju povećava 20 puta. Cijeli taj projekt, koji smo radili s dvije mađarske tvrtke, iznosio je oko pola milijuna eura, kazao je Vedran Presečki.

Potražnja veća od mogućnosti

Dodao je i to da ga veseli što im se kupci vraćaju, odnosno imaju nove narudžbe.

- To nam  je još jedan dokaz kvalitete. Brand je postao toliko popularan i jak da bi i bez marketinga uspjeli plasirati svoje proizvode na tržište. Da bi uspjeli zadovoljiti sve narudžbe trebali bi proizvoditi barem 100 sprava mjesečno, a sada smo na četvrtini toga, zaključio je vlasnik ove tvrtke.

Novac od Županije ulažu u prostor i opremu/ Foto: Deni Marčinković
Novac od Županije ulažu u prostor i opremu/ Foto: Deni Marčinković

Zadovoljstvo što je Županija mogla pomoći ovoj tvrtki iskazao je župan Marko Marušić.

- I dalje ćemo nastavljati obrtnike i gospodarstvenike. Ova tvrtka svijetli je primjer kako se radom i trudom može uspjeti. U prošloj godini koristili su naše mjere u iznosu od 50 tisuća kuna i drago nam je da smo time mogli pomoći njihovom razvoju. Veseli me što imaju u planu proširenje i nova zapošljavanja, naglasio je Marušić.

Raspisan natječaj za dio mjera

Tom prilikom župan je najavio i raspisivanje ovogodišnjih mjera.

- Danas ćemo raspisati javni poziv za tri od 10 mjere, koliko će ih biti ukupno. Riječ je o sufinanciranju dokumentacije za prijavu na EU i nacionalne fondove, za sufinanciranje certificiranja te sufinanciranje uvođenja sustava kvalitete. Ukupan planirani iznos za te tri mjere je gotovo 37 tisuća eura. Preostalih sedam mjera raspisivat ćemo periodično. Prošlogodišnja najtraženija mjera bila je sufinanciranje nabavke novih i rabljenih strojeva i nju planiramo raspisati u lipnju, a do rujna će biti raspisani svih 10 mjera, čija ukupna vrijednost iznosi 265 tisuća eura, odnosno dva milijuna kuna, što je 10 posto više u odnosu na lani, kazao je župan Marušić dodavši da će težiti da taj iznos svake godine raste. 

Darko Knežić, Vedran Presečki i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Darko Knežić, Vedran Presečki i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Laser koji je ubrzao proizvodnju 20 puta/ Foto: Deni Marčinković
Laser koji je ubrzao proizvodnju 20 puta/ Foto: Deni Marčinković

Riječi zahvale za tvrtku Ferrodus, ali i Županiju imao je i općinski načelnik Darko Knežić.

- Napokon da se nešto pokrenulo u Novoj Rači. Naime, Općina je kupila prostor bivšeg Fenora, koji je svojevremeno odlično prosperirao. Veseli nas što je tvrtka Ferrodus iskazala interes za najam ovog prostora. Ta tvrtka poznata je u cijelom svijetu i nadamo se da će i dalje ostati u Novoj Rači i time možda privučemo još ponekog gospodarstvenika. Također, zahvaljujem se i županu što je pomogla ovoj tvrtki i Općini općenito, zaključio je Knežić. 

Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku