Fotografija: Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

TRŽNICE POSTALE LUKSUZ Marelice 10 eura, mahune duplo skuplje od mesa

Cijena kilograma mahuna na tržnici u Pakracu iznosila je protekli tjedan 7,10 eura, u Zagrebu 6 eura, Bjelovaru 5 eura, a u Koprivnici 4 euraOdlazak na tržnice postao je prilično stresan jer su cijene sezonskih namirnica toliko narasle da su i one očito namijenjene onima s dubljim džepom, piše Danica.hr.

Uzmimo, primjerice, trešnje o kojima se u zadnje vrijeme često piše. Službeni podaci tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi otkrili su kako su trešnje u svibnju ove godine bile otprilike duplo skuplje nego u istom mjesecu lani.

Prosječna cijena kilograma trešanja na hrvatskim tržnicama u svibnju je iznosila 8,52 eura, a u istom mjesecu prošle godine 4,34 eura.

Mahune naskuplje u Pakracu

Osjetno su skuplje i marelice: prošli tjedan cijena na tržnicama bila je 4,72 eura, što je 55 posto više nego u lipnju lani. Na tržnici u Rovinju marelice su protekli tjedan bile 10 eura, u Čakovcu 6 eura, Zagrebu 4,50 eura, a Varaždinu 4 eura.

Prve mahune na tržnicama skuplje su od mesa. Prošli tjedan u Varaždinu su bile čak 8 eura. Za tu cijenu, primjerice, mogu su kupiti gotovo dva kilograma svinjske vratine ili oko kilogram i pol svinjskog buta bez kostiju, piše Danica.hr.

Cijena kilograma mahuna na tržnici u Pakracu iznosila je protekli tjedan 7,10 eura, Zagrebu 6 eura, Bjelovaru 5 eura, Koprivnici 4 eura. Prosječna je cijena za kilogram 5,42 eura i u godinu dana je skočila za oko 25 posto.

Maloprodajne cijene

Krastavci za salatu skuplji su čak 40-ak posto u odnosu na prethodni lipanj. Najskuplji su u Čakovcu gdje kilogram stoji 3,5 eura. Slijede Varaždin s 2,75 eura, Zagreb s 2,25 eura, Koprivnica s 2 eura. Prosječna cijena na hrvatskim tržnicama prošli je tjedan bila 2,38 eura.

I zelena salata kristalka osjetno je skuplja nego lani. Prošli je tjedan opet najskuplja bila čakovečka tržnica s cijenom 3,63 eura, Zagreb je bio na 2,50 eura, a Koprivnica je opet najjeftinija s 1,75 eura. Prosječna tržnička cijena iznosila je 2,72 eura.

Riječ je o maloprodajnim cijena na gradskim tržnicama diljem Hrvatske koje svaki tjedan redovito prikuplja i objavljuje tržišni informacijski sustav Ministarstva poljoprivrede, piše Danica.hr.