Fotografija: Foto: Gimnazija Daruvar, Privatni album
Galerija
Foto: Gimnazija Daruvar, Privatni album

Troje daruvarskih srednjoškolca ušlo među 10 posto najboljih matematičara u Hrvatskoj!

Natjecanje se održava u više od 80 država svijeta, a cilj mu je popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatorno razmišljanjeI u daruvarskim srednjim školama, Gimnaziji i Tehničkoj školi. održano je međunarodno matematičko natjecanje „Klokan bez granica“.

- Natjecanje se održava u više od 80 država svijeta, u približno isto vrijeme, a cilj mu je popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatorno razmišljanje. Natjecanje se provodi za sve učenike koji žele sudjelovati, bez prethodnih kvalifikacija, i nema funkciju predizbora za neko daljnje natjecanje - objasnila.je koordinatora za matematička natjecanja prof. Snježana Varga iz Gimnazije Daruvar.

A tko sastavlja zadatke?

- Zadatke sastavljaju matematičari iz cijelog svijeta. Na Godišnjoj skupštini udruge biraju se 24 zadatka za određenu kategoriju i raspravlja se o rješenjima zadataka. U Hrvatskoj izabrane zadatke prevode i recenziraju matematičari, a posljednjih se godina zadaci i lektoriraju. Svaki učenik koji se prijavi na natjecanje dobiva torticu, trokut i kemijsku olovku, a najuspješnijih deset učenika dobiva i nagradu - kaže prof. Varga.

Najbolje plasirani

Ove godine, u našoj školi natjecalo se 24 učenika, a njihove mentorice su Tanja Prhal, Valentina Per Milanović i Snježana Varga.

- Hrvatsko matematičko društvo objavilo je imena deset posto  najbolje plasiranih učenika, a iz naše škole to su Nika Bukač i Niko Kalvi, učenici 3.a razreda. Nika je ostvarila 10. rang, a Niko 42. rang, u kategoriji Junior – učenika drugih i trećih razreda, a u kojoj se natjecalo čak 920 učenika. Njihova mentorica je profesorica Tanja Prhal - ispričala nam je koordinatora za matematička natjecanja prof. Snježana Varga iz Gimnazije Daruvar. 

Mentorica Tanja Prhal, Nika Bukač i Niko Kalvi/Foto: Gimnazija Daruvar
Mentorica Tanja Prhal, Nika Bukač i Niko Kalvi/Foto: Gimnazija Daruvar

Ove je godine zahtjevne matematičke probleme rješavalo i četrdeset učenika daruvarske Tehničke škole. Ravnateljica Sanja Klubička kaže kako je izuzetno ponosna na njih, a posebno na učenika Ivana Nehvatala. Ovaj učenik prvog razreda u svojoj se kategoriji, doznajemo, plasirao među deset posto najboljih u Hrvatskoj.

Ivan Nehvatal snimljen 2021. kada je bio učenik najčitač u Daruvaru. O njemu će se očito još čuti/Foto: Privatni album
Ivan Nehvatal snimljen 2021. kada je bio učenik najčitač u Daruvaru. O njemu će se očito još čuti/Foto: Privatni album

Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa. U državama članicama natjecanje se održava svake godine treći četvrtak u mjesecu ožujku.

Detalji natjecanja

Na natjecanju učenici rješavaju 12 ili 24 zadatka s ponuđenih 5 odgovora od kojih je samo jedan točan. Učenici drugih i trećih razreda osnovne škole (kategorije Pčelica i Leptirić)  rješavaju 12 zadataka za 60 minuta. Učenici ostalih razreda osnovne i srednje škole rješavaju 24 zadatka za 75 minuta. Zadaci su razvrstani u tri stupnja težine (zadaci za 3, 4 i 5 bodova).

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!