Fotografija: Tri osobe s teškoćama od utorka će samo biti korisnici OSIT-a, ne i zaposlenici/Foto: Mario Blaha
Galerija
Tri osobe s teškoćama od utorka će samo biti korisnici OSIT-a, ne i zaposlenici/Foto: Mario Blaha

Tri osobe s intelektualnim teškoćama u utorak prestaju raditi u OSIT-u. Svi su zbog toga tužni...

"Plaćom koju su dobivali šest mjeseci pomagali su kućnom budžetu, kupili su si nešto i mogli su u gradu popiti kavu. Sada ponovno postaju ovisni o roditeljima", odaje Mario BlahaBJELOVAR - „Anita Brekalo, Ilijana Mišić i Dejan Žabjačan. Naši heroji, naši članovi, naši prijatelji. Ovo troje "mušketira" imalo je sreće da smo ih uspjeli zaposliti na barem šest mjeseci i da su ostvarili jedno od temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na rad“, ovim su riječima iz bjelovarske udruge Osoba s intelektualnim teškoćama započeli dan, a mi saznajemo o čemu se točno radi. Oko detalja pomogao nam je Mario Blaha, tajnik udruge koji je danas iznimno ponosan, ali i tužan.

Pravo na rad

- Povelja o temeljnim pravima Europske unije, članak 15. Sloboda izbora i pravo na rad, jasno govori 1. Svatko ima pravo na rad i na obavljanje slobodno izabranog ili prihvaćenog zanimanja. 2. Svaki građanin Unije može slobodno birati zaposlenje, raditi i ostvarivati svoje pravo. 3. Državljani trećih zemalja kojima je dopušten rad na teritorijima država članica imaju pravo na radne uvjete jednake onima koje imaju građani Unije.

Dejan i Iijana uvijek su dobre volje/Foto: Mario Blaha
Dejan i Iijana uvijek su dobre volje/Foto: Mario Blaha

No, nažalost, često osobe s intelektualnim teškoćama, i ostale osobe s invaliditetom, teško ili nikako ostvaruju svoje pravo na rad, jer ih se stigmatizira i drži nesposobnim za bilo kakav oblik rad ili zaposlenje. Iako postoji jasno definiran zakon o sufinanciranju zapošljavanja osoba s invaliditetom, u praksi, tvrtke radije plaćaju novčane penale i kazne, nego li zapošljavaju osobe s invaliditetom – ističe Blaha i odaje kako oni u udruzi kada god im se pruži prilika, zapošljavaju osobe s invaliditetom, uključujući i njihove članove, te im na taj način pružaju mogućnost da ostvare svoje pravo na rad.

Vrijedni i profesionalni

- Naravno, to ne možemo sami, te se od srca zahvaljujemo Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područni ured Bjelovar, koji nas u tome podržava i uključuje nas u projekte sufinanciranog zapošljavanja, te ih putem javnih radova uspijevamo zaposliti. Na žalost, ograničen je vremenski period, koji mora imati prekide, ali opet, svi smo sretni da sam se pružila i ta mogućnost. Naši članovi, Anita, Ilijana i Dejan, odradili su kod nas svojih šest mjeseci, koji su nam prošli u trenu. Bili su vrijedni, profesionalni i marljivi, a mi smo ih samo usmjeravali tu i tamo, gdje je malo zapelo. Na žalost, njihovoj etapi je došao kraj i od utorka su opet na burzi rada, u nadi da će im netko pružiti šansu da se opet dokažu i pokažu što znaju i umiju – zaključuje Blaha.

Anita s tortom/Foto: Mario Blaha
Anita s tortom/Foto: Mario Blaha

Inače, valja spomenuti kako je „ trojac“ iz udruge bio zaposlen putem programa Javni radovi, a projekt se zvao "Manje se mučimo, ako zajedno učimo" te je trajao od 03. svibnja do 03. studenoga.

Od utorka samo korisnici

- Primanja su im bila definirana za navedeni projekt u iznosu od 4.951,25 kuna, a dvoje odd njih koji žive dalje od mjesta rada, imali su pravo i na putne troškove od cca 385,00 kuna mjesečno. Financiranje od strane Zavoda za zapošljavanje bilo je 100 posto. Uredno su bili prijavljeni na šest mjeseci i išao im je staž. Kako oni imaju i radnu i poslovnu sposobnost, zaposleni su na mjesto edukatora praktičnih vještina te su pomagali u svim poslovima u udruzi. I u kuhinji oko pripreme obroka, i oko održavanja higijene, uređivanja okoliša, administrativnih poslova te su educirali i usmjeravali ostale članove u izvršenju zadataka. Oni, naravno i dalje ostaju redovni članovi naše udruge i od utorka dolaze na naše redovne aktivnosti, ali kao korisnici. Da li ćemo nekoga zaposliti ovisi o mjerama poticajnog zapošljavanja koje određuje zavod za zapošljavanje, kazao nam je Mario Blaha i naposljetku priznao kako su Anita, Ilijana i Dejan veoma tužni zbog prekida radog odnosa.

Mario Blaha, tajnik Udruge/Foto: Martina Čapo
Mario Blaha, tajnik Udruge/Foto: Martina Čapo

-Tužni su, da. Plaćom koju su dobivali šest mjeseci pomagali su i kućnom budžetu, kupili su nešto što im je bilo potrebno, mogli su si priuštiti odlazak u grad i kavu, a sada ponovno postaju ovisni o roditeljima – odao nam je Mario Blaha.