Fotografija: Ove nedjelje Končanicom će prodefilirati tradicionalna maškarana povorka/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Ove nedjelje Končanicom će prodefilirati tradicionalna maškarana povorka/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

TRADICIONALNE MAŠKARE U KONČANICI Sprema se cjelodnevni spektakl

Maškarana povorka u Končanici održava se više od jednog stoljeća, a od 2019. godine je pod preventivnom zaštitom nematerijalnih kulturnih dobara Republike HrvatskePripreme za ovogodišnju maškaranu povorku u Končanici ušle su u zadnju fazu, poručili iz Češke besede Končanica. Naime, ovaj jedinstven običaj, koji je usput rečeno od 2019. godine pod preventivnom zaštitom nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, održat će se u nedjelju, 11. veljače.

Podsjetimo, tradicionalna maškarana povorka u Končanici se održava više od jednog stoljeća, a zaustavit je mogu tek rijetke situacije, poput koronavirusa prije tri godine.

Okupljanje je u 6 ujutro/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Okupljanje je u 6 ujutro/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Buđenje mede iz zimskog sna/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Buđenje mede iz zimskog sna/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Koliko je ovaj običaj zapravo živ i kakav interes kod ljudi pobuđuje iz godine u godinu najbolje se uvjeriti dolaskom u Končanicu. Da je uistinu riječ o jedinstvenoj manifestaciji govori i podatak da je HRT lani prikazao 45-minutni film o povijesti i samom toku priprema maškara.

Okupljanje u 6 ujutro

- Okupljanje maski je već u 6 sati u Češkom domu u Končanici, zatim se u 7 sati stiže u dvorište obitelji Ireček (kućni broj 73) gdje se skriva medvjed. Nakon njegovog buđenja iz zimskog sna cijela povorka praćena sviračima kreće na početak sela (prema Daruvaru) otkud kreće od 8 sati. Oko podneva dolaze na centar sela gdje je predviđeno kratko zaustavljanje i pauza za ručak. Poslije toga nastavljaju u donji dio sela te završavaju u večernjim satima u zaseoku Otkopi, poručila je Kristina Kvapil, predsjednica Češke besede Končanica.

Fešta traje cijeli dan/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Fešta traje cijeli dan/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Plakat/ Foto: Češka beseda Končanica
Plakat/ Foto: Češka beseda Končanica

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!