Fotografija: 
Početak je sutra u 12 sati ispred zgrade Croatia osiguranja u Bjelovaru/Foto: Darko Tomas/CROPIX
Galerija
Početak je sutra u 12 sati ispred zgrade Croatia osiguranja u Bjelovaru/Foto: Darko Tomas/CROPIX

Tradicionalna humanitarna utrka Trčanjem protiv raka u Bjelovaru: "Start je sutra u podne"

"Na našem štandu ćete moći kupiti majice, a sav prikupljeni prihod ide u humanitarne svrhe za borbu protiv raka", poručuju iz Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županijeLiga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije poziva sve sugrađane da se sutra, 26. rujna, pridruže njihovoj tradicionalnoj humanitarnoj utrci “Trčanjem protiv raka” koja se održava u čast Terryja Foxa.

- Trčimo zajedno na našem gradskom korzu i u parku. Početak je u 12 sati ispred zgrade Croatia osiguranja. Pozvani su svi kako bi ovu manifestaciju obilježili u što većem broju. Na našem štandu ćete moći kupiti majice, a sav prikupljeni prihod ide u humanitarne svrhe za borbu protiv raka, poručuju organizatori.

Za borbu protiv raka

Inače, utrka Terryja Foxa godišnja je dobrotvorna utrka ne-natjecateljskog karaktera koja se održava u brojnim zemljama diljem svijeta u spomen na aktivista Terrya Foxa, i njegov Maraton Nade, i u svrhu skupljanja novca za borbu protiv raka.

Utrka se održava svake godine, krajem rujna. Sama utrka je čista formalnost što znači da se udaljenost često mijenja, a obično je između 5 i 15 km. Bitnije je sudjelovati nego istrčati utrku.

Foto: Liga protiv raka BBŽ
Foto: Liga protiv raka BBŽ

Dana 1. rujna 1980. godine kanadski trkač Terry Fox završio je svoj Maraton nade. Taj je humanitarni maraton trčao je s protezom jer mu je jedna noga amputirana još 1977. godine zbog karcinoma (osteosarkoma). Do vremena kad je završio maraton uspio je skupiti 1,7 milijuna dolara u korist istraživanja i tretiranja karcinoma.

Trčao s protezom

Prije nego je obolio od karcinoma Terry Fox je bio uspješan mladi sportaš. Nakon suočavanja s bolešću i amputacije noge odlučio je nastaviti s tjelesnim aktivnostima i uključiti se u borbu protiv raka. Odlučio je pretrčati Kanadu od jednog oceana do drugog. Iako mu je trčanje s protezom nanosilo bol Fox je bio uporan. Nakon što je pretrčao 5.373 kilometara u 143 dana morao je biti odvezen u bolnicu. Objavljeno je da se rak vratio i proširio na njegova pluća. Umro je već sljedeće godine, sa samo 22 godine.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!