Fotografija: Foto: Čitatelj
Galerija
Foto: Čitatelj

Tko je jučer zacrnio rijeku Toplicu u Daruvaru?

Grad Daruvar nema ovlasti nad Toplicom pa je onečišćenje prijavio nadležnim Hrvatskim vodama koje su poslale vodočuvare na mjesto događajaŠokantan prizor zatekao je jučer mnoge Daruvarčane - rijeka Toplica postala je crna!

Što se točno dogodilo i što je uzrok - u ovom trenutku nitko ne zna. Pojavile su se špekulacije da je crna tekućina nepoznatog sadržaja u Toplicu došla iz odvodne cijevi Termalnog vodenog parka, ali prema svim dostupnim informacijama, čini se da Termalni vodeni park s ovim slučajem nema ništa i to iz dva razloga

Naime, na fotografijama koje su nam poslali čitatelji koji su se u trenutku zagađenja našli na licu mjesta, vidi se da se mrlja proteže i iznad odvodne cijevi TVP-a, odnosno uzvodno od nje. Budući da Toplica teče prema središtu gradu, mrlja se ne može proširiti uzvodno, odnosno iznad njihove odvodne cijevi, a tu su nam potvrdili i djelatnici Hrvatskih voda rekavši kako nije moguće da je velika tamna mrlja u Toplici došla iz odvoda TVP-a upravo zbog toga što se mrlja nalazila i uzvodno od njihove odvodne cijevi.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Drugi razlog koji isključuje TVP kao uzročnika jest, kako doznajemo, to što TVP za čišćenje koristi tehnologiju pjeskarenja, odnosno ne koriste kemikalije te zbog toga, kažu, nije moguće da iz njihovih cijevi izađe sadržaj takve tamne strukture.

Kontaktirali smo i Grad Daruvar u kojem kažu kako su za Toplicu zadužene Hrvatske vode, odnosno da ona nije pod ingerencijom Grada te da su u ovom slučaju nemoćni i žao što se takve stvari događaju. Jedno što su mogli napraviti jest prijaviti Hrvatskim vodama slučaj što su, kažu, odmah po saznanju i napravili.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Kontaktirali smo i gospodina Ivana Hajoša u Hrvatskim vodama kako bismo provjerili što su Hrvatske vode učinile po ovom pitanju.

- Dobili smo obavijest od Grada Daruvara o potencijalnom onečišćenju Toplice. Čim smo je zaprimili, poslali smo vodočuvare na mjesto događaja, ali kada su oni došli, onečišćenje više nije bilo vidljivo. Nije uočeno da je došlo do pomora ribe niti je uočeno novo zagađenje. No, iz predostrožnosti su vodočuvari sada konstantno na terenu i prate situaciju - rekao nam je Ivan Hajoš iz Hrvatskih voda.

U neslužbenim razgovorima saznali smo da, zbog svega navedenog, prevladava mišljenje da je najvjerojatnije netko došao do Toplice i ispustio otpadnu vodu u nju. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!