Fotografija: Foto: Danijel Soldo, CROPIX, Tjedan oftalmologije
Galerija
Foto: Danijel Soldo, CROPIX, Tjedan oftalmologije

Tjedan oftalmologije: "U ponedjeljak i utorak bez uputnice provjerite očni tlak u novoj bolnici"

Tjedan oftalmologije od 12. do 18. ožujka i ove bi godine trebao „približiti“ glaukomsku bolest javnosti i ukazati na važnost ranog otkrivanja i pravovremenog liječenjaTjedan oftalmologije ove će se godine obilježiti od 12. do 18. ožujka i bit će to deveta godina zaredom da Bjelovarčani imaju priliku puno toga naučiti, ali i provjeriti svoje očno zdravlje.

Naime, od 2015. godine Odjel oftalmologije Opće bolnice Bjelovar aktivno obilježava Svjetski tjedan glaukoma. U svijetu, taj događaj bilježi sve više aktivnosti, a na ovaj način o glaukomu se priča od 2014. godine. Svi događaji i aktivnosti organizirani u Bjelovaru, među 25 gradova u Hrvatskoj, iznimno su dobro prihvaćeni i prepoznati od stručne i šire javnosti.

Otvorena vrata ambulanta i odjela

​Kao i u većini gradova, u Bjelovaru se kroz tjedan dana otvaraju vrata u oftalmološkim ambulantama, odjelima i klinikama, ali i na javnim prostorima, zatim provode se javnozdravstvene akcije besplatnog mjerenja očnog tlaka za građane te ih se educira o toj ne bezazlenoj bolesti.

Bjelovarski paviljon lani je svijetlio zeleno u znak podrške u borbi protiv glaukoma/Foto: Facebook Tjedan oftalmologije Bjelovar
Bjelovarski paviljon lani je svijetlio zeleno u znak podrške u borbi protiv glaukoma/Foto: Facebook Tjedan oftalmologije Bjelovar

Tjedan oftalmologije od 12. do 18. ožujka i ove bi godine, trebao „približiti“ glaukomsku bolest javnosti i ukazati na važnost ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja.

Tom prigodom 14. ožujka održat će se dva stručna predavanja. Prvo će biti predavanje dr. Kristine Košćak Čale, u 15 sati, u novoj zgradi Opće bolnice Dr. Anđelko Višić“ na 3. katu pod nazivom „Glaukom-tihi ubojica vida“ i drugo predavanje „Parazitne infestacije vjeđa“  dr. Sandre Vokurke Topljak.   

Mjerenje očnog tlaka

Mjerenje očnog tlaka za građane bez uputnice u oftalmološkoj ambulanti u novom dijelu OB Bjelovar organizirano je za ponedjeljak 13. i 14. ožujka, od 12 do 14 sati. 

13. ožujka, u ponedjeljak u 19 sati kao velika potpora već nekoliko godina u Tjednu oftalmologije u bjelovarski Dom kulture dolazi Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“ s predstavom „Podmornica“.

Već desetljećima to kazalište nastoji senzibilizirati javnost za mogućnosti i umjetničke kreacije slijepih i slabovidnih osoba, što podrazumijeva aktivno sudjelovanje u javnom i kulturnom životu Hrvatske na način ozbiljnog bavljenja kazališnom umjetnošću, odnosno aktivnim participiranjem na otvorenom kulturnom tržištu.

„Slatki jadi gospođice Karoline“

15. ožujka 2023. petak u Domu kulture, a povodom Tjedna s predstavom „Slatki jadi gospođice Karoline“ nastupiti će HORKUD Golub.

Glaukom je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice najčešće povezan sa povišenim intraokularnim tlakom. Nakon katarakte to je najčešći uzrok sljepoće u svijetu.


Foto: Luka Gerlanc/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX (Ilustracija)

-Svjetsko istraživanje pokazalo je kako gotovo 30 posto ispitanika uopće ne zna što je glaukom, a gotovo 40 posto ne zna da glaukom može izazvati sljepoću. Važno je reći kako glaukom nije moguće dijagnosticirati na prvom pregledu; zato je važno praćenje i daljnja analiza kroz nekoliko dijagnostičkih pregleda.

Liječenje je usmjereno na snižavanje očnog tlaka, a obično se liječi kapljicama dok je u nekim slučajevima potrebno pristupiti i laserskim ili kirurškim zahvatima. Jednom dijagnosticiran, liječi se do kraja života. Zato dođite na mjerenje bez uputnice. Na taj način podržati ćete Tjedan oftalmologije u Bjelovaru, a možda otkrijete da i vi imate povišeni očni tlak, naglasili su djelatnici Oftalmološkog odjela Bjelovarske Opće bolnice.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!