Fotografija: Pripadnik MORH-a vrsi mjerenje radijacije na mjestu pada letjelice/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Pripadnik MORH-a vrsi mjerenje radijacije na mjestu pada letjelice/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Teorija o padu drona: Jesu li Ukrajinci programirali letjelicu za nadzor pa upisali pogrešan Jarun?

U Žitomirskoj oblasti u Ukrajini, negdje na pola puta između Kijeva i Lavova, postoji mjesto koje se zove YarunNakon sinoćnjeg incidenta kad se oko 23 sata u blizini zagrebačkog jezera Jarun srušila, po svemu sudeći, ukrajinska bespilotna letjelica, pojavila se teorija prema kojoj je možda došlo do zabune u upisivanju lokacije na koju je letjelicu trebalo poslati, piše Jutarnji list.

Jedna od teorija

Naime, u Žitomirskoj oblasti u Ukrajini, negdje na pola puta između Kijeva i Lavova, postoji mjesto koje se zove Jarun. Prema teoriji koja se, nedugo nakon incidenta, proširila, Ukrajinci su možda programirali letjelicu za nadzor i snimanje i upisali pogrešan Jarun, pa je tako dron umjesto u ukrajinskom Jarunu, završio kod onog zagrebačkog.

Snima i prikuplja podatake

Inače, radi se o bespilotnoj letjelici koja služi za prikupljanje podataka i snimanje i koja nije opremljena nikakvim naoružanjem. Letjelica je iz sovjetske ere što objašnjava ćirilična slova i crvenu zvijezdu petokraku koji su uočeni na krhotinama koji su pali u Zagrebu.

Takav dron može prijeći udaljenosti i do 1000 km - zračna linija između ukrajinskog i zagrebačkog Jaruna iznosi, otprilike, upravo toliko - a ruta mu se unaprijed upisuje. Kako je ustanovljeno, prije nego je pala u Zagrebu, letjelica je prešla teritorij Rumunjske i Mađarske, piše Jutarnji list.