Fotografija: Roko Tukerić nova je nada bjelovarskog glumišta/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Roko Tukerić nova je nada bjelovarskog glumišta/ Foto: Deni Marčinković

TALENT Roko Tukerić (9) oduševio u filmu Zbornica: "Najteže mi je bilo glumiti da spavam"

"Filip Juričić pozvao me da zajedno pogledamo Hamleta, ali kada mi je objasnio da je to ljubavna predstava koja traje dva sata, rekao sam da je ipak neću doći gledati", kaže RokoPlejada bjelovarskih glumaca lako bi mogla postati bogatija za još jednog člana.

Iako mu je tek devet godina, Roko Tukerić iza sebe već ima odigranu zapaženu filmsku rolu. Naime, upravo je ovaj mladi Bjelovarčanin dobio čast utjeloviti lik Tea, sina glavne glumice u filmu „Zbornica“, dugometražnom prvijencu režiserke i scenaristice Sanje Tarokić.

Kako i sam kaže, tehnički nije morao ni glumiti, jer se Teo praktički i ne razlikuje previše od njega.

- Isto razmišljamo, imamo zajedničku omiljenu boju, isti mozak, tijelo, govor, naglasak, ponašanje. Tea sam zapravo pretvorio u Roka, dječje i potpuno iskreno kazala je mlada nada bjelovarskog glumišta.

Neplanirano do uloge

Do audicije, a u konačnici i uloge, došao je potpuno neplanirano. Naime, još kao petogodišnjak izrazio je želju okušati se u natječaju za jednu reklamu, što su mu roditelji i omogućili. Iako je ušao u najuži krug, ulogu nažalost nije dobio, ali je zato postao članom Serena Pro casting agencije.

Marina Redžepović, Roko Tukerić i Sonja Tarokić/ Foto: Privatni album
Marina Redžepović, Roko Tukerić i Sonja Tarokić/ Foto: Privatni album

- Jedan dan dobili smo mail da je redateljica filma, pored ostale djece, za ulogu Tea odabrala i Roka te da ako smo zainteresirani, trebamo snimiti dodatne scene i poslati ih, što je Roka oduševilo. Vrlo brzo došao je odgovor da je ušao u najuži izbor, a to je ujedno bio i poziv za audiciju uživo s redateljicom, na kojoj je u konačnici i dobio ulogu, objasnila je Rokova majka Vedrana.

Kako je točno to izgledalo i što je sve morao odglumiti, Roko se ne sjeća, jer je u to vrijeme imao svega šest godina. Međutim snimanje filma ipak pamti.

- Snimali smo sedam dana. Sjećam se da sam jedan cijeli dan slagao kocke, koje su mi 14 puta rušili, a  na kraju su tu scenu izbacili. Najdraže mi je bilo kad smo snimali scenu kod vrtića, u kojoj se moja filmska mama (Marina Redžepović) nije se htjela sresti s tri tete pa je tražila da idemo okolnim putem, a moj zadatak bio je inzistirati da idemo na glavni ulaz. To mi je bilo super, prisjeća se Roko.

Roko s redateljicom i glavnom glumicom uoči bjelovarske premijere/ Foto: Privatni album
Roko s redateljicom i glavnom glumicom uoči bjelovarske premijere/ Foto: Privatni album

Naučiti tekst uopće mu nije bilo teško. Kako kaže, majka Vedrana čitala bi mu njegove rečenice sat vremena prije snimanja i to je bilo dovoljno da sve zapamti.

Odustao od Hamleta s Filipom Juričićem

- Najbolje mi je bilo glumiti s Marinom i Filipom (Juričićem). On me čak pozvao da zajedno pogledamo Hamleta, ali kada mi je objasnio da je to ljubavna predstava koja traje dva sata, rekao sam da je ipak neću doći gledati, priznaje mladi glumac.

Filip Juričić pozvao ga je da zajedno pogledaju Hamleta/ Foto: Privatni album
Filip Juričić pozvao ga je da zajedno pogledaju Hamleta/ Foto: Privatni album

Iako se odlično snašao te je posao odradio gotovo besprijekorno, što je posvjedočila i sama redateljica, jednu scenu ipak je morao više puta ponavljati.

- Najveći problem bilo mi je glumiti da spavam. Nisam mogao žmiriti toliko dugo. Zanimalo me što se događa, smije se Roko i dodaje.

- Bila je i jedna smiješna scena, koja me zapravo uplašila. Maji Posavec počela je curiti krv iz nosa, što se i meni zna ponekad dogoditi, pa sam dotrčao do nje i pitao je treba li pomoć. Ona se tad počela jako smijati i objasnila mi je da to bila umjetna krv, prepričava ovaj nadasve zanimljivi dječak s prekrasnim azurno plavi očima.

Zanimljivo, tremu kaže nije osjetio u niti jednom trenutku.

- Moj štos je nikad nemoj imati tremu i sve će dobro proći, odlučno će Roko.

Osigurao ulogu sestri

Na snimanju su dosta vremena provodili i njegovi roditelji , jer su pauze između setova znale biti poprilično dugačke. Jedan dan u Zagreb je s njima je pošla i sestra Zara, da vidi kako izgleda snimanje film, a mlađi brat pobrinuo se za pravo iznenađenje.

- Prišao je jednoj agentici, upoznao je sa Zarom i pitao „Može li moja seka barem statirati“. Žena se samo nasmijala, a poslije se ispostavilo da se tog dana nekoliko djece nije pojavilo te da im trebaju statisti.  U tim trenutcima bio je „glavni“ i svima pričao kako je zaposlio seku, kroz smijeh dodaje Rokova majka.

Sestri Zari Roko je "sredio" ulogu/ Foto: Privatni album
Sestri Zari Roko je "sredio" ulogu/ Foto: Privatni album

Iako mu je film „Zbornica“ prvo glumačko ostvarenje, nije mu bilo čudno vidjeti se na ekranu.

- Pa milijun puta sam se vidio na slikama, zašto bi mi bilo čudno, pomalo iznenađeno odgovora Roko. Inače, ovaj mladi Bjelovarčanin za razliku od ljubavnih filma, koje ne voli, u slobodno vrijeme uživa u akcijama i komedijama.

- Najdraži su mi „Avengersi“. Pogledao sam sve nastavke. Volim i „Sam u kući“, to smo gledali sigurno pet puta, a drag mi je i „Goli pištolj“, kao iz topa će Roko.

U pauzama od snimanja/ Foto: Privatni album
U pauzama od snimanja/ Foto: Privatni album

Gluma je definitivno zanimanje s kojim bi se volio baviti i u budućnosti, no kao i većinu djece njegove dobi, zanimaju ga i druge stvari.

- Kad odrastem želim biti glumac, rukometaš, šahist, programer robota i znanstvenik, ali svakako se nadam da ću dobiti još koju ulogu, pomalo ushićeno odgovara.

Premijera filma/ Foto: Privatni album
Premijera filma/ Foto: Privatni album

Osim obitelji, koja je uvijek i u svemu uz njega, raduje ga, kaže, i podrška prijatelja.

- Nažalost zbog puno psovki prijatelji iz razreda nisu gledali film, ali neki su rekli da ipak hoće. Također, puno pozdravljam i svoju učiteljicu Goranku Višić, jer je zbilja dobra prema svima nama, dodaje Roko.

Pravi profesionalac

 Da se radi o zbilja nadarenom dječaku, svjedoče i riječi redateljice Sonje Tarokić, upućene prilikom bjelovarske premijere filma.

- Raditi s Rokom bilo je prekrasno. Već na audiciji radili smo scenu u kojoj Marina i on bježe od drugih žena. Posebno mi je zanimljiva bila činjenica da je Roko to znao pretvoriti u nešto sebi jasno, odnosno  radio si je asocijacije, zbog kojih smo mogli razgovarati o tome, iako je imao samo šest godina. To je zbilja genijalno. Nadalje, na setu je bio izuzetno strpljiv, iako je morao ponekad dugo čekati, odnosno vjerujem da mu je znalo biti i dosadno, između ostalog istaknula je Tarokić.

Roko je na setu pokazao da je pravi profesionalac/ Foto: Privatni album
Roko je na setu pokazao da je pravi profesionalac/ Foto: Privatni album

Rokova filmska majka Marina Redžepović bila je na istom tragom.

- Osim što nas je inspirirao na setu, Roko je bio nevjerojatno discipliniran, čak puno više nego mi odrasli. Doista je bio pravi profesionalac i pravi prijatelj, jedino mu još ostaje naučiti me igrati šah, poručila je Redžepović.

Iskustvo stečeno u „Zbornici“ dodatno je povećalo njegovu ljubav prema glumi, koju će nastaviti usavršavati. Želja mu je priključiti se Bjelovarskom kazalištu, što mu je ujedno i idući korak u karijeri. Također, u međuvremenu je konkurirao za još dva projekta, stoga ćemo Roka gotovo sigurno i u budućnosti viđati na filmskim platnima ili malim ekranima.

Snimanje je počelo kad mu je bilo šest godina/ Foto: Privatni album
Snimanje je počelo kad mu je bilo šest godina/ Foto: Privatni album

Roko i sestra Zara/ Foto: Privatni album
Roko i sestra Zara/ Foto: Privatni album