Fotografija: Ilustracija/Foto:Tomislav Karaula
Ilustracija/Foto:Tomislav Karaula

SVJETSKI DAN KASTRACIJE Grad Daruvar sufinancira kastraciju napuštenih pasa i mačaka

"Obzirom da je Daruvar turistički grad u koji dolazi sve više posjetitelja, molimo građane da pravilno brinu o svojim kućnim ljubimcima", poručuju iz Grada DaruvaraSvjetski dan kastracije pasa i mačaka obilježava se ove godine 27.02. i u Daruvaru. 

Smanjiti broj napuštenih životinja

Obveza Grada je aktivno raditi na provedbi Zakona o zaštiti životinja, te provedba programa kastracije slobodnoživućih mačaka i financiranje kastracije pasa i mačaka. Na ovaj dan ukazuje se na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje.

- Ujedno, podsjećamo građane na uvjete i način držanja kućnih ljubimaca. Posjednik kućnog ljubimca mora osigurati uvjete za držanje kućnog ljubimca u skladu s njegovim potrebama te brinuti o njihovu zdravlju, prehrani, smještaju i higijeni. Kako je zabranjeno uvoditi kućnog ljubimca u građevine javne namjene, u trgovine te na javne skupove, isto tako nije dozvoljeno puštanje kućnih ljubimaca na javne površine - poručuju iz Grada Daruvara.

Očistiti za ljubimcem

Pas mora imati ogrlicu, a vlasnik psa mora voditi na povodcu.

Posjednik kućnog ljubimca, kada izvodi svog kućnog ljubimca na javnu površinu, dužan je imati pribor za uklanjanje izmeta (lopatica, vrećica, metlica), koji je na zahtjev komunalnog redara dužan pokazati, također je dužan očistiti javnu površinu koja je onečišćena izmetom njegovog kućnog ljubimca. Novčane kazne iznose od 39,82 € do 132,72 €.

- Obzirom da je Grad Daruvar turistički grad u koji dolazi sve više posjetitelja, molimo građane za suradnju - zaključuju u Daruvaru. 

Gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček pojasnio nam je kako Grad Daruvar u potpunosti financira kastraciju napuštenih i nezbrinutih pasa i mačaka. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!