Fotografija: Vozilo će biti postavljeno na postavu na otvorenom Galerije
Vozilo će biti postavljeno na postavu na otvorenom Galerije "Barutana 1991." kako bi svjedočio tragičnim, ali slavnim vremenima/Foto: Galerija Barutana

SVJEDOK VREMENA U obnovu ide oklopno vozilo u kojem su branitelji u Kusonjama upali u zasjedu

Nadzor nad izradom provodit će Stjepan Širac koji je u Tvornici oklopa Prekopakra sudjelovao u izradi izvornika. Vozilo će biti postavljeno na postavu na otvorenom Galerije "Barutana 1991."BJELOVAR - Iz Galerije "Barutana 1991." javljaju kako kreće obnova oklopnog vozila TOP 1 iz Kusonja s kojim su pripadnici A satnije Bjelovar i hrvatski policajci upali u zasjedu u Kusonjama 8. rujna 1991.

Više o ovoj tmi doznat će se u ponedjeljak na konferenciji za medije na kojoj će sudjelovati gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, predstavnici udruge A satnije Bjelovar te predstavnici Galerije "Barutana 1991." kao izvoditelji projekta.

Ostaci bili u Kusonjama

-Konferencija će se održati u bravarskom obrtu MA-PA u Bjelovaru gdje su dopremljeni ostaci oklopnog vozila i gdje će se provoditi vrlo zahtjevan proces obnove. Naime, radi se o podvozju i kupoli oklopnog vozila TOP 1 s kojim su pripadnici A satnije Bjelovar i hrvatski policajci upali u zasjedu u Kusonjama 8. rujna 1991. godine. Ostaci vozila nalazili su se na okupiranom području Kusonja do oslobođenja u prosincu 1991. godine, a potom su deponirani i kanibalizirani, pojašnjava Marin Sabolović, kustos Galerije.

Nakon lociranja ostataka vozila, koja su svedena na podvozje i kupolu, dugogodišnjom suradnjom i konačnim dogovorom između Grada Pakraca, Koordinacije braniteljskih udruga Pakraca i Lipika i Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, ostaci su ustupljeni Društvu i prevezeni u Bjelovar, otkriva Sabolović.

Važan eksponat

Dodaje kako je Grad Bjelovar prihvatio inicijativu obnove ovog zaista vrlo važnog "svjedoka" vremena, a vozilo će, sinergijom svih navedenih sudionika, biti obnovljeno i dostupno javnosti do 32 obljetnice tragičnog događaja u Kusonjama.

-Verifikaciju nacrta za vozilo i nadzor nad izradom provodit će gospodin Stjepan Širac, koji je u Tvornici oklopa Prekopakra (TOP) sudjelovao u izradi izvornika. Vozilo će biti postavljeno na postavu na otvorenom Galerije "Barutana 1991.", i to na prostoru pripremljenom upravo za važan eksponat, kako bi svjedočio tragičnim, ali slavnim vremenima hrvatske suvremene povijesti, ističe Marin Sabolović iz Galerije "Barutana 1991.".

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!