Fotografija: Čini se kako cijena svinjetine neće tako skoro početi padati/Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX (Ilustracija)
Čini se kako cijena svinjetine neće tako skoro početi padati/Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX (Ilustracija)

Svinjetina postaje skuplja od janjetine? Cijene na tržištu doslovno su podivljale, evo zašto

Iako je Hrvatska pošteđena afričke svinjske kuge, domaća proizvodnja dostatna je tek za nešto više od polovine potrošnje pa smo orijentirani prema uvozu i tako sudjelujemo na globalnom tržištuCijene odojaka su odletjele u nebo. Za kilogram svinjetine valja izdvojiti od 5 do 7 eura, ovisno o težini odojka, (skuplji su oni lakši od 22 kilograma), što je čak duplo više u usporedbi s prošlom godinom, piše Slobodna Dalmacija.

Posljedica je to bolesti afričke svinjske kuge (ASK) koja je poharala farme svinja diljem svijeta od Europe do daleke Kine izazvavši tektonske poremećaje na tržištu svinjskog mesa.

Iako je Hrvatska ostala pošteđena afričke svinjske kuge domaća proizvodnja svinjetine dostatna je tek za nešto više od polovine potrošnje stanovništva pa smo orijentirani prema uvozu i tako sudjelujemo na globalnom tržištu svinjskog mesa.

Kina, najmnogoljudnija zemlja na svijetu, gotovo je ostala bez svinja zbog afričke svinjske kuge pa su veliki EU proizvođači svinja i odojaka (i sami suočeni s ovom bolešću) glavninu svoje proizvodnje izvozili u Kinu što je smanjilo ponudu na EU tržištu uz znatno povećanje cijena svinjskog mesa koja će po stručnim analizama proizvodnje i prodaje još i rasti.

Bolest i u okruženju

I tako će biti dok se kineska proizvodnja svinja ne oporavi.

- Najnovije brojke pokazuju ohrabrujuće znakove da borba protiv širenja ovog virusa može imati učinka, no slika diljem Europe nije univerzalno pozitivna te stoga moramo i nadalje ostati oprezni. Uzgajivači svinja, lovci i veterinari igraju posebno važnu ulogu u prijavljivanju sumnjivih slučajeva, kazao je Bernhard Url, izvršni direktor Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA-e), koja skupa s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Ministarstvom poljoprivrede provode kampanju za podizanje svijesti o borbi protiv afričke svinjske kuge u Hrvatskoj.

Prema novom izvješću EFSA-e, broj slučajeva ASK-a među domaćim i divljim svinjama smanjio se 2022. godine u Rumunjskoj, Poljskoj i Bugarskoj u odnosu na 2021. godinu, dok se bolest ponovno pojavila u Grčkoj i Češkoj te se nastavlja širiti i u susjedstvu EU-a, Moldaviji i Srbiji. Prošle je godine prvi put bolest zabilježena i u Sjevernoj Makedoniji.

Iako u Hrvatskoj ova bolest nikada nije zabilježena, njena prisutnost u susjednim zemljama Italiji, Mađarskoj i Srbiji, predstavlja značajan rizik za prenošenje bolesti.

- Zabrinjavajuća prisutnost bolesti u našem susjedstvu predstavlja značajan rizik za važan sektor našeg stočarstva, kao i populaciju divljih svinja i okoliš prvenstveno zbog toga što bi se u slučaju pojave afričke svinjske kuge mogli suočiti s ozbiljnim socio-ekonomskim posljedicama. Kako bi izbjegli takve negativne posljedice pozivamo na oprez sve uzgajivače svinja, poljoprivrednike, lovce i veterinare te ih molimo da u slučaju opažanja nekih od znakova bolesti kod domaćih ili divljih svinja iste odmah prijave nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji s tog područja, odnosno lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina divlje svinje nalazi ili Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, ističe dr. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Edukacija lovaca, veterinara, inspektora...

S obzirom na to da je analiza svake uginule divlje svinje na bolest od izuzetne važnosti u borbi protiv afričke svinjske kuge, Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je nagradu u visini od 13,27 eura svakoj fizičkoj osobi koja dojavi lokaciju uginule divlje svinje koja rezultira pronalaskom i laboratorijskim pretraživanjem lešine.

Nastavak je to nacionalne kampanje za podizanja svijesti o afričkoj svinjskoj kugi koju Ministarstvo poljoprivrede provodi već petu godinu.

- Tijekom nacionalne kampanje o afričkoj svinjskoj kugi educirano je više od 1500 lovaca, veterinara, veterinarskih inspektora i držatelja svinja. Ministarstvo izdvaja značajna financijska sredstva kako bi se unaprijedila biosigurnost na farmama svinja i time smanjio rizik od afričke svinjske kuge, pri čemu je 119 objekata iskoristilo bespovratna sredstva za postavljanje dvostrukih ograda u iznosu nešto većem od dvjesto tisuća eura.

U posljednje četiri godine na afričku svinjsku kugu je pretraženo više od 47 tisuća uzoraka podrijetlom od domaćih i divljih svinja. Lovištima u rizičnom području podijeljena su dezinfekcijska sredstva i prskalice za dezinfekciju. Zajedničkim naporima, suradnjom s držateljima svinja, lovcima i veterinarima te provedbom kampanja EFSA-e, HAPIH-a i MP-a, ova bolest uspješno se drži izvan granica naše države, naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković, piše Slobodna Dalmacija.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!