Fotografija: Foto: Martina Čapo
Galerija
Foto: Martina Čapo

Svi vezani uz pčelarstvo složni kod jednoga: "Pčelari moraju dobiti potporu po košnici"

"Tražimo 10 eura po jednoj pčelinjoj zajednici. To će našim pčelarima olakšati proizvodnju. Važni su nam naši članovi obitelji, ali važne su nam i pčele bez kojih nema života", poručio je Dražen KocetBJELOVAR – Iznenađujuća gužva vladala je već u prvom satu nakon otvorenja 19. Međunarodnog pčelarskog sajma i 10. Izložbe vina i vinogradarske opreme. Kako je i očekivano, najviše posjetitelja zatekli smo u hali u kojoj je bila pčelarska oprema. No, kupovalo se, razgledavalo i cjenkalo na gotovo svakom kutku sajamskog prostora. Jedni su vukli pune vrećice pčelarske opreme, drugi sadnice koje su se prodavale na vanjskom prostoru, treći su kušali med i vino te kućama nosili zalihe… Posjetitelja i gostiju bilo je iz svih krajeva zemlje, pa i šire i to od onih najmlađih pa sve do najstarijih.

Na svečanom otvorenju/Foto: Martina Čapo
Na svečanom otvorenju/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Svečano je bilo i u aukcijskoj dvorani prilikom samog otvorenja sajma na kojem su se organizatori osvrnuli na minule godine sajma, ali i na probleme s kojima se pčelari suočavaju.

Sajam u tri cjeline

Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma osvrnuo se na početak 1. Pčelarskog sajma koji je bio prije 20. godina.

Direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj/Foto: Martina Čapo
Direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj/Foto: Martina Čapo

- Bilo je to na inicijativu domaćih pčelara s područja Bjelovara i BBŽ-a, ali i Hrvatskog pčelarskog saveza koji su s nama od prvoga dana, kao i županijski pčelarski sajam. Svih ovih godina sajam se temelji na istom principu koji funkcionira. Jedna cjelina je stručno-edukativni dio, tj. predavanja, drugi dio je dogovoriti ponudu pčelarske ponude, a treći dio je slatki dio – kušati i kupiti med iz RH, pojasnio je Salaj podsjetivši kako su vinari sastavni dio manifestacije.

KUD BJelovar/Foto: Martina Čapo
KUD BJelovar/Foto: Martina Čapo
Na štandu Pčelarstva Daruvar/Foto: Martina Čapo
Na štandu Pčelarstva Daruvar/Foto: Martina Čapo

Davor Taritaš u ime Pčelarskog saveza BBŽ-a podsjetio je kako u savezu djeluje 370 pčelara koji pčelare s 26 tisuća pčelinjih zajednica.

- Danas je ova manifestacija najznačajnija u ovom dijelu Europe.

Davor Taritaš/Foto: Martina Čapo
Davor Taritaš/Foto: Martina Čapo

BBŽ dom je vrsnih pčelara čije pčele proizvode najkvalitetniji bagremov i lipov med. No, pčelarstvo je posljednjih godina zbog klimatskih promjena koje nepovoljno utječu na pčelarenje, sve izazovnije. Nepovoljno je i stanje na tržištu meda, pa pčele sve više ovise o pomoći pčelara, a pčelari sve više o pomoći države. Stoga hvala Ministarstvu poljoprivrede što pomaže sektoru pčelarstva, kazao je Taritaš osvrnuvši se i na trovanje pčela s kojim su zadnjih godina imali puno problema. Zahvalio se predsjednik Pčelarskog saveza BBŽ-a i Županiji i Gradu Bjelovaru na financijskoj potpori u tim izazovnim i nepredviđenim poteškoćama.

Potpore po košnici

Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Pčelarskog saveza BBŽ-a kazao je kako je cilj svima jednak i vrlo je jasan.

- Želimo zadržati ovu razinu pčelarstva koju imamo danas, želimo zadržati pčelare u našoj državi, svi smo vidjeli u zadnjih nekoliko godina probleme koje pčelare muče i moramo ih ukloniti. I dalje smo na 450 tisuća košnica, neznatno smo pali, za nekih 150 pčelara. To znači da smo i dalje snažni, riječ je o 200 tisuća košnica više i par tisuća pčelara više nego kada je ovaj sajam prije 20 godina započeo, podsjetio je Kocet.

Dražen Kocet/Foto: Martina Čapo
Dražen Kocet/Foto: Martina Čapo

- Tražili smo i inzistirali na tome da nam Europska unija mora dati potporu po košnici. Tražimo 10 eura po jednoj pčelinjoj zajednici. To će našim pčelarima olakšati proizvodnju. Važni su nam naši članovi obitelji, ali važne su nam i pčele bez kojih nema života. Prošlu godinu popratile su i sektorske intervencije, ponudili smo pčelarima omotnicu koja je u potpunosti iskorištena, podsjetio je Kocet otkrivši i ciljeve za ovu godinu.

Kao u košnici bilo je u hali s pčelarskom opremom/Foto: Martina Čapo
Kao u košnici bilo je u hali s pčelarskom opremom/Foto: Martina Čapo

- To je borba protiv nelojalne konkurencije i patvorenog meda na tržištu. Nemiri koji se događaju u EU upravo govore o tome da je tržište zatrovano te se mora činiti sve da se pravi med počne cijeniti, zaključio je Kocet osvrnuvši se kako Hrvatski pčelarski savez u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede radi na projektu nabave pčelarskih vozila namijenjenih pčelarima koji sele košnice.

Potpore Grada i Županije

Gradonačelnik Dario Hrebak nadovezao se na potrebu pomoći pčelarima po košnici kazavši kako je Grad Bjelovar tu već pokazao inicijativu.

Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo
Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo

- Najbolja je to mjera kojom Grad potiče pčelare. Dajemo skroman doprinos održavanju pčelarstva na području grada. Gospodinu Kocetu moramo čestitati. Hrvatsko tržište preplavljuju velike količine patvorenog meda, a mi zapravo imamo izvrstan i kvalitetan med. Čestitam vam na tome što još uvijek imamo velike količine onog pravog, kvalitetnog domaćeg meda. Veliki je uspjeh tu razinu količine i zadržati, poručio je Hrebak.

Župan Marko Marušić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskoga Sabora Gordana Jandrokovića, kazao je da je ovaj sajam nezaobilazno odredište za pčelare iz BBŽ-a, Hrvatske, pa i šire.

Župan Marko Marušić/Foto: Martina Čapo
Župan Marko Marušić/Foto: Martina Čapo

- Činimo sve da potaknemo pčelarstvo na području naše županije. Bitno je da njegujemo dobar odnos s našim pčelarima i zajedno s njima kreramo mjere koje im mogu pomoći. U tu svrhu već smo kreirali dvije mjere. Prva je sufinanciranje dogradnje i opremanje prostora za punjenje i skladištenje meda, a druga je kupnja pčelinjih pogača, podsjetio je župan Marušić.

Nove mjere u pripremi

Prije nego što je Međunarodni pčelarski sajam i Izložbu vina i vinogradarske opreme i službeno otvorio, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji je u Gudovac stigao i kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, kazao je kako danas ima dvije tisuće pčelara više u odnosu na 2016. godinu, kao i 100 tisuća novih pčelinjih zajednica.

Zdravko Tušek/Foto: Martina Čapo
Zdravko Tušek/Foto: Martina Čapo

- To znači kako su sve mjere uspješne. Zahvaljujući dobroj komunikaciji s pčelarima, za 60 posto smo povećali financijska sredstva za pčelarski program. Izazovi u pčelarstvu odnose se na tržište i klimatske promjene. Zbog toga u pripremi su nove mjere. Nadam se da ćemo u ovoj godini riješiti pitanje pčelarskih vozila jer upravo klimatske promjene su nas na to nagnale, kazao je Tušek obećavši kako će Ministarstvo poljoprivrede i dalje stajati uz svoje pčelare. 

Mali KUD-ovci/Foto: Martina Čapo
Mali KUD-ovci/Foto: Martina Čapo

Dodajmo, svečani dio programa svojim su izvedbama obogatili najmlađi štovatelji kulturne baštine, članovi KUD-a Bjelovar.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!