Fotografija: Velik broj Daruvarčana uživao je lani u kiši meteora, a vrijeme im je itekako išlo na ruku/Foto: Saša Selihar
Galerija
Velik broj Daruvarčana uživao je lani u kiši meteora, a vrijeme im je itekako išlo na ruku/Foto: Saša Selihar

SVI NA PETROV VRH Ovog petka iz Parka tamnog neba Vrani kamen promatrajte kišu meteora

Prema prognozi moglo bi biti oblačno što nam ne ide u prilog, no bit ćemo optimistični. Nadamo se kako ćemo, osim Perzeida koji se promatraju golim okom, uspjeti vidjeti Mjesec i Saturn, kaže Toni BorošDARUVAR – Ostalo je svega nekoliko dana do ovogodišnje atrakcije promatranja Perzeida. Dakako, riječ je o meteorskoj kiši, odnosno, kako se u narodu voli reći do promatranja „suza svetog Lovre“.

Kao i prijašnjih godina tu posebnu atrakciju za sve Daruvarčane, ali i one koji se nađu na putu, organizira Astronomsko društvo Kumova Slama iz Daruvara.

Na Petrovom vrhu

Potrebno je 12. kolovoza, dakle u petak u 21 sat, doći na Petrov vrh, točnije na parkiralište ispred planinarskog doma.

Perzeide je najbolje promatrati u što većem mraku/Foto: AD KUMOVA SLAMA
Perzeide je najbolje promatrati u što većem mraku/Foto: AD KUMOVA SLAMA

Ono što organizatori savjetuju jest ponijeti prostirke, ležaljke, hladne napitke i grickalice, te sprej protiv komaraca kako bi boravak na Petrovom vrhu bio što udobniji jer je padajuće suze svetoga Lovre najbolje gledati ležeći i iz što većeg mraka.

Toni Boroš, tajnik Astronomskog društva Kumova Slama, odao nam je kako Daruvarčani baš vole doći i promatrati ovaj pravi mali spektakl.

- Prema prognozi koju sam gledao, moglo bi biti oblačno u petak što nam nimalo ne ide u prilog, no bit ćemo optimistični. Ove će godine biti pun mjesec što znači da će se vidjeti samo oni jači meteori, no mi se nadamo kako ćemo, osim Perzeida koji se promatraju golim okom, uspjeti vidjeti Mjesec i Saturn koji izlazi oko 23 sata. Lani je bilo predivno, velika je bila i posjećenost, kaže nam Boroš.

Krijesnice ili feralići

Podsjetimo, ovaj se događaj svake godine organizira oko spomendana svetog Lovre (10. kolovoza), kada se događa maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi. Stoga baš u to vrijeme astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez organiziraju razne astronomske aktivnosti.

Daruvarčani su i lani na Petrovom vrhu promatrali kišu meteora/Foto: Saša Selihar
Daruvarčani su i lani na Petrovom vrhu promatrali kišu meteora/Foto: Saša Selihar
AD Kumova Slama pripremit će i teleskope/Foto: AD Kumova Slama
AD Kumova Slama pripremit će i teleskope/Foto: AD Kumova Slama

Inače, izraz "suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju. Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!".

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

Savjeti za posjetitelje

• ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora

• za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...)

Nebo je lani prilikom promatranja Perzeida s Petrovog vrha izgledalo spektakularno/Foto: Saša Selihar
Nebo je lani prilikom promatranja Perzeida s Petrovog vrha izgledalo spektakularno/Foto: Saša Selihar

• meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

• potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

• potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.