Fotografija: Pomozimo da nam grad bude još zeleniji/Foto: Ivo Ravlić/CROPIX
Galerija
Pomozimo da nam grad bude još zeleniji/Foto: Ivo Ravlić/CROPIX

SVI MOŽEMO POMOĆI Daruvar se prijavljuje na natječaj za sadnju drveća u urbanim sredinama

Grad treba organizirati jednodnevnu akciju čišćenja, a tri grada koja okupe najveći broj volontera i prikupe najviše otpada, podijelit će nagradni fond od 42.000 eura za kupnju sadnica drvećaGrad Daruvar prijavit će se na natječaj za ekološki projekt "Od izvora do mora".

Riječ je o natječaju za ekološki projekt Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjega lista "Od izvora do mora" na koji se mogu prijaviti svi gradovi u Hrvatskoj. Naime, uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, novost ovogodišnjega izdanja projekta je sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i temperature zraka.

Ovo je ekološki projekt Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjega lista/Foto: Marko Mrkonjić/CROPIX
Ovo je ekološki projekt Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjega lista/Foto: Marko Mrkonjić/CROPIX

Projekt Od izvora do mora provodit će se u nekoliko faza, a prva je započela objavom natječaja koji traje mjesec dana, do 15. ožujka. Natječaj je objavljen na Coca-Colinoj mrežnoj stranici.

Urbano pošumljavanje

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na području svojega grada. Obveza prijavljenih gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima. Boduju se broj okupljenih volontera i količina prikupljenoga otpada, a tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

- Projekt "Od izvora do mora" pokrenuli smo 2018. godine, a o njegovoj važnosti govori i to što se svake godine povećava broj partnera u projektu. Nakon Jutarnjega lista pridružio nam se Konzum, a ove godine i Udruga gradova u RH, sve to uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba. Kako bismo dodatno unaprijedili projekt i pratili trendove na području održivosti, odlučili smo ga proširiti na sadnju drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja CO 2 i temperature zraka u gradovima. Pozivamo gradove da se prijave na natječaj i time izravno doprinesu dugoročnoj kvaliteti života na svojemu području -  izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

Još zeleniji grad

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček nam je potvrdio da će se Grad prijaviti na ovaj natječaj.

Damir Lneniček, gradonačelnik Grada Daruvara/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Damir Lneniček, gradonačelnik Grada Daruvara/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Vidjeli smo natječaj i sve ćemo pripremiti na vrijeme. Uvjeren sam da ćemo uspjeti okupiti dovoljan broj volontera jer znam koliko su naši građani ekološki osvješteni, a svi ćemo biti sretniji ako nam grad postane još zeleniji - rekao nam je gradonačelnik Lneniček. 

Daruvarske udruge Korak dalje i Impress već su sudjelovale u akcijama čišćenja grada/Foto: Impress
Daruvarske udruge Korak dalje i Impress već su sudjelovale u akcijama čišćenja grada/Foto: Impress
Prikupilo se dosta smeća/Foto: Impress
Prikupilo se dosta smeća/Foto: Impress
Svi su bili sretni nakon obavljenog posla/Foto: Impress
Svi su bili sretni nakon obavljenog posla/Foto: Impress

Od "izvora do mora" dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se tvrtka Coca- Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina samo uporabom lakših boca Coca-Cola je smanjila ukupnu uporabu plastike za četvrtinu.

Više informacija dostupno je na Coca-Colinoj mrežnoj stranici i u digitalnome izdanju Jutarnjega lista.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!