Fotografija: Odavanje počasti poginulim braniteljima/Foto: BBŽ
Galerija
Odavanje počasti poginulim braniteljima/Foto: BBŽ

Svečanim programom obilježeno 30. godina od osnutka legendarne bjelovarske 105. brigade

"105. brigada bila je jedna od postrojbi s najvećim brojem pripadnika koji su sudjelovali u ratnim događanjima ne samo na području BBŽ, već na bojištima od istočne Slavonije do Dubrovnika", rečeno je na obilježavanju.
BJELOVAR – Dan nakon svečanog obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, Bjelovar je na poseban način obilježio i Dan brigade te 30. obljetnicu bjelovarske 105. brigade Hrvatske vojske.

<p>Članovi obitelji poginulih branitelja/Foto: Grad Bjelovar</p>

Članovi obitelji poginulih branitelja/Foto: Grad Bjelovar

Polaganjem vijenaca i tihom molitvom pored spomenika na Trgu Eugena Kvaternika u Bjelovaru odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima te je održana misa za poginule borce. Svečano se obilježavanje programom u atriju Gradskog muzeja Bjelovar gdje je ujedno detaljno predstavljen ratni put 105. brigade.

Uvaženi gosti

Valja napomenuti kako su se svečanom obilježavanju pridružili bivši pripadnici brigade i članovi Udruge 105. brigade HV-a na čelu s predsjednikom Željkom Paunom, obitelji poginulih, Dinko Tandara kao izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja te predstavnici Bjelovarsko -  bilogorske županije i Grada Bjelovara.

<p>Prošlo je 30. godina od osnutka 105. brigade HV/Foto: Grad Bjelovar</p>

Prošlo je 30. godina od osnutka 105. brigade HV/Foto: Grad Bjelovar

Podsjetimo, 105. brigada prošla je ratište Istočne i Zapadne Slavonije, Bosanske Posavine, Voćina, dalmatinskog zaleđa te Osijeka. Do 1995. godine poginulo je 92 pripadnika brigade, a više od 300 bilo je ranjeno. Nedavno je predstavljena i Monografija pod nazivom ”Ratni put 105. brigade Hrvatske vojske” autora Željka Karaule koja nudi presjek svega što je 105. brigada prošla na ratnom putu. U knjizi se nalazi i službeni popis svih oboljelih i ranjenih pripadnika 105. brigade.

<p>Predstavnici Županije i Udruga položili su vijence/Foto: Grad Bjelovar</p>

Predstavnici Županije i Udruga položili su vijence/Foto: Grad Bjelovar

Zamjenica župana Marija Jungić koja je prisustvovala svečanom obilježavanju Dana 105. brigade HV i 30. obljetnice njenog ustrojavanja kazala je kako se divi svim članovima zbog onoga što su učinili za sve nas.

<p>Nedavno je predstavljena i Monografija o 105. brigadi HV/Foto: Grad Bjelovar</p>

Nedavno je predstavljena i Monografija o 105. brigadi HV/Foto: Grad Bjelovar

-Divim vam se i zahvaljujem na svemu što ste učinili za nas, da bi danas slobodno i dostojanstveno hodali ovom našom domovinom. 105. brigada dala je veliki doprinos na području Bjelovara, ali niste ovdje stali već ste otišli dalje. Otišli ste pomoći onim krajevima Republike Hrvatske koji su u to vrijeme trebali pomoć. Hrvatska je danas ponosna što ima vas, hrvatske branitelje. I naša Bjelovarsko-bilogorska županija će uvijek biti uz vas, uvijek će vam pomagati i naša vrata su za vas otvorena, istaknula je dožupanica Marija Jungić.

Svrha postojanja

Kako je već spomenuto, 105. brigada bila je jedna od postrojbi s najvećim brojem pripadnika koji su sudjelovali u ratnim događanjima ne samo na području Bjelovarsko-bilogorske županije, već i šire, na bojištima od istočne Slavonije do Dubrovnika, a kroz nju je prošlo gotovo 10 tisuća pripadnika.

<p>Program u Atriju Gradskog muzeja/Foto: BBŽ</p>

Program u Atriju Gradskog muzeja/Foto: BBŽ

-Trenutno udruga broji 347 članova i taj broj stalno raste. Tijekom svog 15-godišnjeg rada i djelovanja udruga je odradila mnoge zadaće utvrđene statutom i u potpunosti je opravdala svrhu svoga postojanja. Najznačajnije aktivnosti udruge u tom razdoblju su učešće u projektu izrade spomen-obilježja na Trokutu i izdavanje knjige ratnog zapovjednika Stjepana Ivanića „Da se ne zaboravi: 105. brigada u Domovinskom ratu“ te angažman izrade njegovih još dviju knjiga, sudjelovanje u izradi monografije o poginulima na Novljanskom ratištu, izdavanje monografije o ratnom putu 105. brigade, odavanje počasti poginulim pripadnicima brigade na njihovu godišnjicu pogibije, istaknuo je predsjednik Udruge 105. brigade HV Željko Paun.

<p>Kulturno - umjetničko program/Foto: BBŽ</p>

Kulturno - umjetničko program/Foto: BBŽ