Fotografija: Ilustracija/Foto: Neja Markičević/CROPIX
Ilustracija/Foto: Neja Markičević/CROPIX

Svaki četvrti čovjek prejede se za blagdane, evo kako si pomoći kada preopteretimo organizam

Tako je Uskrs već od jutra nezamisliv bez kuhanih jaja, kuhane šunke, francuske salate, kolača i drugih delicija, a "tulum za želudac" nastavlja se tijekom dana, pečenim mesom, pa još malo kolača...Uz blagdane neizostavno vežemo i dobru hranu u društvu obitelji i prijatelja. 

Tako je Uskrs već od jutra nezamisliv bez kuhanih jaja, kuhane šunke, francuske salate, kolača i drugih delicija, a "tulum za želudac" nastavlja se tijekom dana, pečenjem, pa još malo kolača... Doda se tu i koja kapljica alkohola što je sve zajedno previše za organizam. 

Prevencija je najbolja obrana

Mnogi zbog toga imaju zdravstvenih problema drugog dana, a vjeruje se da čak svaki četvrti čovjek za blagdane unese znatno više kalorija nego što je potrebno. Kako se uglavnom radi o jakim, masnim jelima, drugi dan su mogući problemi. 

Zato nutricionisti svake godine savjetuju kako se nositi s posljedicama uskrsnog prejedanja. 

Ono što već znate je da je prevencija najbolja obrana. Zato se preporučuje još tijekom Uskrsa redovito konzumirati mnogo vode, odreći se možda još jedne pisanica ili kolača, a kroz dan nadomjestiti i vitamine i minerale obogaćivanjem trpeze svježim povrćem, voćem, orašastim plodovima i slično. 

Unos povrća kroz dan pridonosi unosu vlakana, vitamina i minerala, produžava sitost te olakšava probavljanje mesa i druge teže probavljive hrane. 

Voda s limunom pomaže

Drugi dan će voda, baš kao i kod liječenja problema s mamurlukom, biti vaša glavna saveznica. Ne posežite za sokovima, gaziranim napitcima i slično već, ako vam je baš do pića s okusom u vodu ubacite nekoliko kriški limuna. To možete učiniti i s mineralnom vodom.

Dobar su izbor i nezaslađeni biljni čajevi, naročito zeleni čaj koji je poznat po svojoj snazi u borbi protiv oksidanata u tijelu. 

Šetnja će također pomoći da se bolje osjećate, a kako smo ovog Uskrsa imali lijepo vrijeme, nadamo se da ste to iskoristili. I, sada kad je sve prošlo pokušajte malo smiriti organizam. Prebacite se na juhe, variva, proteine i vlakna, sirovo voće i povrće, a suhomesnate i masne proizvode te šećer malo ostavite po strani. Tijelo će vam itekako biti zahvalno. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!