Fotografija: Foto: Jure Miškovič/CROPIX (ilustracija)
Foto: Jure Miškovič/CROPIX (ilustracija)

Sutra su izbori za Europski parlament, biramo tko će nas zastupati u EU idućih pet godina

Zbog vremenske razlike prva biračka mjesta otvaraju se u Australiji već noćas, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenuHrvatski birači u nedjelju četvrti put glasaju na europskim izborima. Od 300 kandidata, koliko ih se nalazi na 25 izbornih lista, izabrat će 12 zastupnika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu.

Osim u Hrvatskoj, birat će ih i u inozemstvu, u 40 država, na ukupno 6751 biračkom mjestu, od kojih je 98 u inozemstvu.

Za razliku od nedavnih parlamentarnih izbora, na kojima su saborski zastupnici birani u dvanaest izbornih jedinica, na europskim izborima cijela Hrvatska te inozemstvo čine jednu izbornu jedinicu, a umjesto dva, u inozemstvu se glasa samo jedan dan, u nedjelju.

Zbog vremenske razlike prva biračka mjesta otvaraju se u Australiji već noćas, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu. Posljednje se otvara i zatvara biračko mjesto u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata.

Pravo odlučivanja tko će ih idućih pet godina zastupati u Europskom parlamentu u Bruxellesu ima 3.731.860 birača, što je gotovo 100.000 birača manje u odnosu na iste izbore prije pet godina.

Prvi neslužbeni rezultati koje će objaviti Državno izborno povjerenstvo očekuju se tijekom nedjelje kasno navečer, ne prije 23 sata, no prve procjene rezultata bit će na televizijskim posebnim emisijama već nakon zatvaranja biračkih mjesta. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!