Fotografija: Zlata Ileković Pejić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu BBŽ/Foto: Bjelovar.info
Galerija
Zlata Ileković Pejić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu BBŽ/Foto: Bjelovar.info

"Sutra smjenjujemo ravnateljicu Hitne BBŽ-a jer u 6 mjeseci nije uspjela popraviti loše stanje"

Neslužbeno doznajemo kako bi novi ravnatelj mogao postati Nenad Mrzlečki (HDZ), menager i ekonomist: "Čuo sam da će biti raspisan natječaj i da, namjeravam se javiti"BJELOVAR – Čini se kako se stvari u Zavodu za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije kristaliziraju te kako će ravnateljica Zlata Ileković Pejić ipak biti smijenjena, o čemu je više puta bilo govora.

Naime, Petar Tomić, predsjednik Upravnog vijeća te ustanove, kazao nam je kako će se sutra održati sjednica Upravnog vijeća na kojoj će se između ostalih točaka, raspravljati i o smjeni sadašnje ravnateljice.

Smjena jedini način

- Moramo izabrati novog ravnatelja. Nismo u dobroj poziciji pa smo odlučili da idemo u reizbor novog ravnatelja jer jednostavno neke stvari ne štimaju. Puno toga treba popraviti, a iako smo sadašnjoj ravnateljici dali šest mjeseci kao neki rok u kojem smo htjeli vidjeti hoće li se nešto riješiti, to se nije dogodilo i ne vidimo drugog načina osim pronaći novog ravnatelja – kazao je Petar Tomić, kojeg smo upitali je li ravnateljica Ileković Pejić sama stavila mandat na raspolaganje ili će joj Upravno vijeće sutra jednostavno izglasati nepovjerenje.

- Obostrano. Nije riječ samo o tome da ona nema našu podršku već stvari u Zavodu jednostavno ne štimaju. Neki problemi se vuku otprije, a neki su nastali sada, ona očito nije pronašla način kako da ih riješi - pojasnio je Tomić.

Dopis medicinskog tehničara

Zanimalo nas je ima li smjena, koja se očekuje sutra, veze s lošom komunikacijom ravnateljice i djelatnika Zavoda Tomislava Petrušića, budući da su se njih dvoje javno prepucavali.

Medicinski tehničar Tomislav Petrušić/Foto: MojPortal.hr
Medicinski tehničar Tomislav Petrušić/Foto: MojPortal.hr

Petrušić je, podsjetimo, upozoravao na nepravilnosti u radu Zavoda, a Ileković Pejić mu je nakon toga, isto tako javno, poručila da su njegove izjave tendenciozne i ako tako nastavi da bi mogao dobiti otkaz o radu. Osim toga, Petrušić je nakon problema sa šeficom, uz pomoć odvjetnice, na više adresa poslao dopis u kojem upozorava da je spreman čak i na tužbe ukoliko mu se ne osiguraju uvjeti za normalno obavljanje posla. Potanko je pojasnio kako je došlo do uznemiravanja njega kao radnika, a te su rečenice mogli pročitati čelni ljudi BBŽ, Upravnog vijeća ZHZM BBŽ, Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske liječničke komora, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, Ureda predsjednika, Vlade RH i Pučkog pravobranitelja.

- Nedolično je da se takve stvari iznose javno. Takvi problemi bi se trebali rješavati unutar kuće, no to je do ravnatelja, a ne do mene. On je taj koji bi to trebao znati riješiti na zadovoljstvo svih – ističe Tomić i ponavlja da se neke stvari u vodstvu Zavoda moraju što prije promijeniti.

U potrazi za menadžerom

Tu je naglasio kako se nikako ne može reći da doktorica Ileković Pejić nije stručnjak u svom području rada.

- Gospođa Zlata je profesionalac i stručnjak u svom liječničkom poslu, ali ovdje se uz to, traže i neke druge vještine poput odnosa sa ljudima - zaključio je Tomić kojeg smo upitali imaju li u ovom trenutku u vidu neku drugu osobu koja će preuzeti ravnateljske uzde Zavoda.

- Moje razmišljanje je da budući ravnatelj primarno ne treba biti medicinske struke već da mora biti organizator, te da mora imati menadžerske sposobnosti. A što se tiče struke, dovoljno je da ravnatelj ima savjetnike kojih u Zavodu svakako ima. U zajedničkoj sinergiji, vjerujem, tada će se stanje u Zavodu dovesti do neke razine koja će svima odgovarati - zaključio je Tomić.

Nazvali smo ravnateljicu Zlatu Ileković Pejić i molili je za komentar. Zanimalo nam se je li stavila svoj mandat na raspolaganje te je li suglasna s onim što Upravno vijeće sutra namjerava učiniti, no nije bila raspoložena za razgovor. Kratko nam je odgovorila da ne može unaprijed govoriti o nečemu što će biti tek sutra.

Sve glasnija šuškanja

Neslužbeno smo doznali kako se priča da bi novi ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu mogao postati Bjelovarčani Nenad Mrzlečki (HDZ). Mrzlečki, inače ekonomist i menadžer, predsjednik je Upravnog vijeća ŽUC-a, a u prošlom sazivu bio je vijećnik u bjelovarskom Gradskom vijeću. Prije šest godina obnašao je dužnost zamjenika predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, u pretprošlom sazivu bio je predsjednik Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu BBŽ, u prošlom sazivu Županijske skupštine bio je potpredsjednik Odbora za gospodarstvo, a trenutno je član Odbora za financije i proračun u Gradu Bjelovaru te je u Upravnom vijeću Vatrogasne zajednice. Posljednjih 16 godina Mrzlečki je zaposlen u jednoj privatnoj tvrtci kao menadžer.

- Čuo sam još prije dva mjeseca da se u kuloarima spominje moje ime, još kada su bili naši unutarstranački izbori, ali koliko znam, ravnateljica je još uvijek doktorica Zlata Ileković Pejić. Istina je i da sam čuo kako će biti raspisan novi natječaj za ravnatelja Zavoda i ako je to istina, ja ću se javiti na njega - rekao nam je Nenad Mrzlečki.