Fotografija: Mještani Gornjeg Daruvara s dva traktora su blokirali ulaz na odlagalište otpada Cerik/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Mještani Gornjeg Daruvara s dva traktora su blokirali ulaz na odlagalište otpada Cerik/Foto: MojPortal.hr

Sutra službeno završava prosvjed mještana Gornjeg Daruvara ispred odlagališta Cerik

Dogovorena je privremena obustava blokade odlagališta otpada Cerik zbog lokalnih izbora. Nakon izbora ćemo s novim vodstvom Grada nastaviti s razgovorom, kaže Milica HorakProsvjed mještana Gornjeg Daruvara na ulazu u odlagalište otpada Cerik od utorka službeno privremeno prestaje.

Odlagalište Cerik/Foto: Mojportal.hr
Odlagalište Cerik/Foto: Mojportal.hr

Naime, još je u srijedu, kada je prosvjed i započeo, gradonačelnik Damir Lneniček obišao mještane i pozvao na sastanak u Gradsku upravu na što su oni pristali. Sastanak se održao u četvrtak u 14 sati na kojem su predložili zatvaranje odlagališta Cerik, a u petak je gradonačelnik iznio svoje prijedloge i rješenja. Posljednji sastanak s mještanima Gornjeg Daruvara održan je u nedjelju na kojem je gradonačelnik ponovno iznio svoje prijedloge i rješenja, a mještani su obećali prosvjed prekinuti dok lokalni izbori ne završe kako se njihova pobuna ne bi povezivala s politikom.

Damir Lneniček, gradonačelnik Daruvara/Foto: MojPortal.hr
Damir Lneniček, gradonačelnik Daruvara/Foto: MojPortal.hr

- Zahvaljujem se mještanima s obzirom da problem odlagališta otpada traje već 50 godina i razumijem njihov problem. Drago mi je da su pristali razmotriti ponudu, a prosvjed od sutra ujutro privremeno obustaviti dok ne prođu izbori i dok se ne konstituira novo Gradsko vijeće i gradska vlast. U međuvremenu će mještani razgledati ponude i uvidjeti što im odgovara, a razgovori će se nastaviti nakon izbora s novom formiranom gradskom vlasti i Darkomom - kazao nam je Damir Lneniček.

Privremena obustava

Dakle, danas prosvjed još traje što znači da će, kaže Lneniček, Darkom držati prikupljeni otpad u kamionu do sutra ujutro. Kako nam kaže voditeljica prosvjeda Milica Horak, Darkom nije smio prići odlagalištu Cerik preko vikenda jer je tada još uvijek trajala zabrana policije.

Voditeljica prosvjeda Milica Horak/Foto: Mojportal.hr
Voditeljica prosvjeda Milica Horak/Foto: Mojportal.hr

- Na sastanku predstavnika mještana Gornjeg Daruvara i gradonačelnika Grada Daruvara, dogovorena je privremena obustava blokade odlagališta otpada Cerik zbog lokalnih izbora. Nakon izbora ćemo s novim vodstvom Grada Daruvara nastaviti s razgovorom i novim rješenjima. Gradonačelnik nam je pisanim putem dostavio svoje prijedloge na kućne adrese s kojima se mi nismo složili, ali dali smo mu šansu da ponovno razmotri prijedloge nakon izbora - rekla nam je Milica Horak.

Razlog prosvjeda

Kako smo ranije izvijestili, prosvjed mještana ispred odlagališta otpada Cerik, okupljenih oko građanske inicijative Gornjeg Daruvara, počeo je još u srijedu u 8 sati. Prosvjed je odobrila policija, a okupljeni građani su odbacili priče koje su se pojavile da je njihova akcija povezana s politikom. Kažu kako prosvjeduju kako bi dobili ono što traže - čist zrak, novu lokaciju odlagališta, prestanak zagađenja vlastitih poljoprivrednih površina otpadnom vodom koja se, kažu, slijeva s odlagališta, poštivanje propisa...

Odlagalište Cerik snimljeno iz zraka/Foto: Štefan Brajković
Odlagalište Cerik snimljeno iz zraka/Foto: Štefan Brajković

Voditeljica prosvjeda Milica Horak nam je rekla da se ispred ulaza na odlagalište izmjenjuje po šest osoba uz poštivanje epidemioloških mjera. Naime, mještani su pred ulazom na odlagalište s dva parkirana traktora na cesti zapriječili ulaz vozilima Darkoma. Tako su u srijedu dežurali na odlagalištu do 17 sati, u četvrtak do 15 sati, a u petak su ipak napravili ustupak i dozvolili Darkomu da odloži otpad.