Fotografija: Maturantima je sutra zadnji dan škole/Foto: Božo Radić/ CROPIX (ilustracija)
Maturantima je sutra zadnji dan škole/Foto: Božo Radić/ CROPIX (ilustracija)

Sutra je zadnji dan nastave za maturante, kreće ispit zrelosti i nova životna stranica

U razgovoru s ravnateljem bjelovarske Ekonomske i birotehničke škole doznajemo koliko je situacija s koronavirusom maturantima otežala put prema fakultetima i novim životnim izazovimaBJELOVAR - Završni razredi srednjih škola službeno nastavu imaju još danas i sutra. I dok je preporuka Ministarstva obrazovanja da posljednja dva dana maturanti imaju online nastavu zbog smanjenja mogućnosti širenja zaraze koronavirusom, 76 maturanata Srednje ekonomske i birotehničke škole Bjelovar posljednja će dva dana nastave ipak provesti u svojim učionicama.

Predaja završnih radova

-Meni raspored ne dopušta da jedan dio učenika bude online, a drugi u razredima, ja sam donio odluku da svi naši maturanti danas i sutra sjede u svojim klupama. Smatram da su u školi zaštićeniji nego primjerice u kafićima gdje bi bili na tzv. online nastavi – kazao nam je ravnatelj Vladimir Štefanec dodavši kako su učenici završnih razreda trenutačno u fazi predaje svojih završnih radova. Rok za predaju istih je do petka, 28. svibnja, nakon čega slijede obrane istih i tako sve do 08. lipnja.

Konačna objava rezultata

-Same državne mature za nas počinju 04. lipnja, s engleskim jezikom na višoj razini i traju sve do kraja mjeseca, dakle, do 30. lipnja. Obrana završnih radova traje od 08. do 11. lipnja, dok će rezultati državne mature biti poznati 14. srpnja. Konačna objava rezultata nakon roka za prigovore bit će 21. srpnja, a podjela potvrda o položenim ispitima državne mature 23. srpnja. Nakon toga kreće trka na fakultete – priča nam ravnatelj Štefanec.

Inače, Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar organizira pripreme ih hrvatskog jezika, matematike i engleskog jezika za državnu maturu, no zbog preporuka s HZJZ koje smo dobili početkom školske godine da nema miješanja razrednih odjela, pripreme su se održavale online. Budući da nema direktne interakcije između profesora i djeteta, taj je način priprema, sasvim sigurno, odaje nam ravnatelj nepovoljniji i lošiji po učenike.

Izostanak motivacije 

Osim priprema koje su organizirane na drugačiji način, puno je toga što, nažalost, ne ide na ruku maturantima. Situacija s koronavirusom svakako je nepovoljno utjecala i na njihov život i završetak srednjoškolskog obrzovanja.

-Naročito je težak psihički pritisak koji se događa već drugu školsku godinu zaredom gdje djeca doslovno ne znaju hoće li idući tjedan ići na nastavu, hoće li završiti u samoizolaciji, ili će sve škole ići online. To sigurno utječe loše na njih, na njihovu koncentraciju i motivaciju, no moramo znati da su svi učenici u istoj situaciji, nitko nije privilegiran – ističe ravnatelj i dodaje kako ih unatoč svemu čeka ravnopravna borba za upis na fakultete.

Bez Norijade

Spomenimo i to kako već drugu godinu zaredom maturanti nemaju mogućnosti niti priliku organizirati službenu Norijadu i na tradicionalan način se oprostiti od srednje škole. No, kako i sam ravnatelj kaže, dosjetljivi srednjoškolci zadnjih tjedan nastave ipak se druže, ali u manjim mjerama i s većim oprezom.

-Norijada je, ukoliko je u granicama normalnog ponašanja, jedan lijep događaj koji im ostaje cijeli život u lijepo sjećanju i naravno da je šteta što će ona i ove godine izostati – kazao je Štefanec koji je iskoristio priliku za čestitati svim svojim maturantima na kraju njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Poželio im je ujedno svu sreću na njihovoj daljnjem životnom putu.