Fotografija: Sutra i preksutra umirovljenicima iz Sirača bit će isplaćene božićnice/Foto: Facebook Općina Sirač (Ilustracija)
Galerija
Sutra i preksutra umirovljenicima iz Sirača bit će isplaćene božićnice/Foto: Facebook Općina Sirač (Ilustracija)

Sutra i prekosutra siračkim umirovljenicima ide božićnica, nije se zaboravilo ni na djecu

"Ovih dana slijedi podjela diploma ženama u projektu Zaželi. 25 žena brine o 150 korisnika, a riječ je o najkonkretnijem programu koji pomaže ljudima", ističe načelnik SupanSIRAČ – Umirovljenici s područja općine Sirač dobit će i ove godine božićnicu, potvrdio nam je to načelnik Igor Supan. Iznos božićnice je predviđen određenim kriterijima, odnosno 200 kuna božićnice dobit će umirovljenici s mirovinama do 1500 kuna, dok će oni s primanjima od 1500 do tri tisuće kuna dobiti stotinu kuna božićnice.

Novac osiguran

-Isplata je planirana za ovaj tjedan, odnosno 14. i 15. prosinca, od 9 do 13 sati, u prostoru Hrvatskog doma u Siraču. Tamo je velik prostor i lako se možemo pridržavati svih epidemioloških mjera. Očekujem da kroz ta dva dana isplatimo mirovine za 80, 90 posto naših umirovljenika. Uvijek bude netko tko nije mogao doći, no taj manji dio lako ćemo onda riješiti usput – ističe Supan i odaje kako je u proračunu za isplatu božićnica predviđeno oko 50 tisuća kuna. Naravno, bitno je naglasiti da nijedan umirovljenik koji ispunjava uvjete, neće ostati bez svoje božićnice.

Moto Mrazovi i Sveti Nikola ispred OŠ Sirač/Foto: Facebook Općina Sirač
Moto Mrazovi i Sveti Nikola ispred OŠ Sirač/Foto: Facebook Općina Sirač

- Za takve stvari uvijek mora biti novca jer svaka kuna itekako dobro dođe našim starijim žiteljima – zaključio je načelnik.

Uskoro podjela diploma

Kada se već riječ o starijim žiteljima, Supan je istaknuo kako su prije nekoliko dana žene zaposlene na projektu Zaželi imale polaganje ispita za gerontodomaćice.

- Vjerujem da su sve prošle i da nas uskoro čeka podjela diploma. Naravno, sam program traje do veljače, a ja se nadam kako će uskoro biti raspisan i novi natječaj za treću fazu projekta na koji se svakako planiramo javiti. Imamo 25 zaposlenih žena koje brinu o 150 korisnika tako da potrebe itekako ima. To je jedan od najkonkretnijih programa koji pomažu ljudima – kaže načelnik Supan.

Posjet Svetog NIkole najmlađim Sirčanima/Foto: Facebook Općina Sirač
Posjet Svetog NIkole najmlađim Sirčanima/Foto: Facebook Općina Sirač

Dobrim vijestima vezanim uz Sirač ovdje nije kraj. Naime, svega nekoliko međusobnih razgovora bilo je potrebno da čelništvo općine Sirač organizira iznenađenje za najmlađe žitelje povodom Svetog Nikole, priča nam načelnik Igor Supan. U općini su se dosjetili da uz pomoć Osnovne škole i Dječjeg vrtića obraduju mališane i to na način da je kupnju paketa Općina preuzela na sebe dok su se u ostatak događanja uključili Sveti Nikola, Krampus i Moto Mrazovi koji su posebice obradovali školarce.

Dječje veselje

- Najprije smo otišli u vrtić te nakon toga u školu. Po reakcijama najmlađih pa nakon njih i školaraca, rekao bih da su bili jako sretni. Lijepo je ada možemo djecu obradovati, nema nam ničeg dražeg – priznaje Supan i prisjeća se kako se ranijih godina djecu darivali i povodom božićnih blagdana. Odnosno, nakon Svetog Nikole posjetio ih je i Djed Mraz. Ove godine, nažalost, to još nije sigurno. U svemu ih ponajprije koči epidemiološka situacija pa ne žele riskirati.

Bez tradicionalnog koncerta

- Ovo će biti druga godina da nažalost ne organiziramo naš tradicionalni humanitarni koncert u Siraču. To je predivna priredba u koju se uključuju brojni žitelji, a prikupljene donacije su obično išle za rad dječjeg vrtića. Pjevalo se, družilo, dijelilo kuhano vino, slatkiši, kolači i svima nam nedostaje to vrijeme, no moramo se prilagoditi situaciji – upozorava Supan koji smatra kako još uvijek nije vrijeme za organizaciju tako nečeg velikog.

No, sudeći prema brzom dogovoru oko darivanja za Svetog Nikolu, nije isključeno da možda i za Djeda Mraza padne nešto slično.

- Kada su djeca u pitanju, vrlo brzo se dogovorimo tako da neću reći sa stopostotnom sigurnošću kako neće biti ništa – zaključio je Supan.

Uz omiljenog sveca, bio je i Krampus/Foto: Facebook Općina Sirač
Uz omiljenog sveca, bio je i Krampus/Foto: Facebook Općina Sirač