Fotografija: Foto: Medicinska škola Bjelovar
Galerija
Foto: Medicinska škola Bjelovar

Suradnja Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar i realnog sektora

U okviru projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar“ održan je još jedan okrugli stolU bjelovarskom Kulturnom i multimedijskom centru, Medicinska škola Bjelovar je organizirala još jedan okrugli stol na kojem su se okupili stručnjaci koji rade u različitim područjima zdravstvene skrbi.

Na prošlom okruglom stolu održanom u listopadu govorilo se o palijativnoj skrbi, dok se na ovom, prosinačkom okruglom stolu govorilo o suradnji realnog sektora i Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar, kao i o mogućnostima koje ta suradnja u budućnosti svima pruža.

Kurikulumi i programi

Cilj je bio utvrditi koje usluge Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar može pružiti realnom sektoru i usklađivanje tih usluga s potrebama zdravstvenog sustava.

Foto: Medicinska škola Bjelovar
Foto: Medicinska škola Bjelovar

Panelisti na ovom okruglom stolu su bili: Vladimir Božić, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, demografiju i mlade Bjelovarsko- bilogorske županije, Sanela Grbaš Bratković, ravnateljica Opće bolnice Bjelovar, Đurđica Pavičić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Bjelovarsko- bilogorske županije, Vlatka Mrzljak, vlasnica „Ustanove za zdravstvenu njegu Vlatka Mrzljak“, Milan Prihić, vlasnik „Privatne prakse dentalnog laboratorija Milan Prihić“ i Biljana Balenović, ravnateljica Medicinske škole Bjelovar.

Ravnateljica Medicinske škole Bjelovar je predstavila kurikulume i programe usavršavanja koji se razvijaju u okviru projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar”. Osim toga istaknula je i druge usluge koje će Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar moći pružiti realnom sektoru te podsjetila da škola već dugi niz godina uspješno surađuje sa zdravstvenim ustanovama u regiji. Uspostavom Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar područje pružanja usluga i suradnje se širi na cijelu Slavoniju pa i šire.

Nastavak obrazovanja

Svi panelisti su se složili da je uloga obrazovanja izuzetno važna kao temelj koji doprinosi pružanju kvalitetnijih zdravstvenih usluga. To se odnosi i na redovno srednjoškolsko obrazovanje i na stručna usavršavanja za zaposlene u zdravstvu.

Nastavak obrazovanja dentalnih tehničara na razini 5 Hrvatskog kvalifikacijskog okvira predstavljat će iskorak u obrazovanju dentalnih tehničara, za koje za sada u Republici Hrvatskoj ne postoji mogućnost vertikalne prohodnosti pa je dentalni tehničar i poduzetnik Milan Prihić, istaknuo da podržava ove aktivnosti.

Cjeloživotno učenje i razvoj programa stručnih usavršavanja za medicinske sestre i tehničare je neophodno pa su i ostali sudionici Okruglog stola istaknuli da podržavaju aktivnosti škole u izradi novih programa. Ipak, većina prisutnih smatra da bi troškove pohađanja programa stručnih usavršavanja trebali snositi poslodavci i da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se novostečene kompetencije u budućnosti vrednovale kroz koeficijente na plaći.

Medicinske sestre

- Medicinske sestre se stalno stručno usavršavaju, no troškove uglavnom snose same, a stečene kompetencije im se ne vrednuju, iako ulaganjem u sebe pridonose i boljoj kvaliteti zdravstvenih usluga koje pružaju njihovi poslodavci - naglasila je Vlatka Mrzljak.

Uz to se opet govorilo i o palijativnoj skrbi i o problemima u organizaciji kvalitetne palijativne skrbi. Svi su se složili da će palijativna skrb u budućnosti biti sve važnija i da je svaki napor koji doprinosi razvoju boljeg sustava palijativne skrbi izuzetno vrijedan i pohvalan. Mišljenja su da će se većina medicinskih sestara i tehničara kad-tad u svojoj praksi susresti s palijativnim bolesnicima i da palijativna skrb neće biti isključivo posao timova za palijativnu skrb.

Zaključak Okruglog stola jest da su aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar uglavnom usklađene s potrebama u zdravstvu, ali da je suradnja u budućnosti nužna kako bi Centar odgovarao na nove potrebe zdravstvenog sustava.

Dobro je znati da važnost takve suradnje prepoznaju i lokalna zajednica i institucije pa je Vladimir Božić u ime Bjelovarsko- bilogorske županije i svog Upravnog odjela ponudio pomoć u uspostavljanju suradnje s Ministarstvom zdravstva i sa zdravstvenim ustanovama na području Bjelovarsko- bilogorske županije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Partneri programa
Partneri programa