Fotografija: Istraživanj je provedeno u svibnju i lipnju ove godine, a pakračka bolnica je u konkurenciji 41 hrvatske bolnice /Foto: Pakrački list
Galerija
Istraživanj je provedeno u svibnju i lipnju ove godine, a pakračka bolnica je u konkurenciji 41 hrvatske bolnice /Foto: Pakrački list

STRUKA ODLUČILA Pakračka bolnica 3. u Hrvatskoj po kvaliteti upravljanja, 10. po uvjetima rada

Rezultate koji pakračku bolnicu svrstavaju na sam vrh županijskih bolnica objavio je službeni portal Hrvatske liječničke komore, pa je priznanje još značajnije jer dolazi iz redova strukePAKRAC - Opća županijska bolnica Pakrac dobila je veliko priznanje Hrvatske liječničke komore. Prema njihovom istraživanju provedenom u svibnju i lipnju ove godine pakračka bolnica je u konkurenciji 41 hrvatske bolnice prema kvaliteti upravljanja razvrstana na izvrsno treće mjesto, a prema uvjetima rada na još uvijek vrlo dobro 10. mjesto. Objavio je to službeni portal hlk.hr. Priznanje je tim značajnije jer dolazi iz redova struke, piše Pakrački list.

Pakračka bolnica dobila je iznimno priznanje/Foto: Pakrački list
Pakračka bolnica dobila je iznimno priznanje/Foto: Pakrački list

Ravnateljica bolnice Marina Major kaže da je ugodno iznenađena jer nije niti znala da se istraživanje provodi. Naravno da je ponosna jer je lijepo čuti da je netko prepoznao njihov trud i zalaganje. Stoga zahvaljuje svim suradnicima i zaposlenicima bolnice i vjeruje da će ovakve ocijene biti poticaj za daljnji rad.

Ocijenilo 3400 liječnika

U tekstu portala hlk.hr koji pojašnjava istraživanje i rezultate navode: „Hrvatska liječnička komora danas je predstavila novi projekt Studija hrvatskog liječništva 2022. i iz njega proizašle dvije rang-liste hrvatskih bolnica, jedna prema kvaliteti upravljanja i druga prema uvjetima rada u 2022. godini. Studija je najveće do sada provedeno anketno istraživanje u kojem je ukupno sudjelovalo više od 5.000 liječnika – članova HLK-a koji su odgovarali na 100-tinjak pitanja, raspoređenih u četiri modula: uvjeti rada, kvaliteta upravljanja, edukacija i usklađenost poslovnog i privatnog života. Autori ovog istraživanja su dvojica znanstvenika, stručnjaka za anketna istraživanja, izv.prof.dr.sc. Šime Smolić i izv.prof.dr.sc. Ivan Čipin.

Stavovi liječnika

Dio istraživanja koje je Hrvatska liječnička komora objavila odnosi se na bolnički sektor. Bolnice su rangirane na temelju stavova više od 3.400 bolničkih liječnika. Na temelju odgovora na 18 pitanja o kvaliteti upravljanja i 8 pitanja o uvjetima rada, definirana su dva kompozitna indeksa prema kojima su bolnice rangirane od najbolje do najlošije. Indeksi odražavaju nezadovoljstvo liječnika kvalitetom upravljanja i uvjetima rada. Niža vrijednost indeksa donosi više mjesto na rang-listi.

Marina Major, ravnateljica pakračke bolnice/Foto: Pakrački list
Marina Major, ravnateljica pakračke bolnice/Foto: Pakrački list

Zadovoljni smo visokim odazivom bolničkih liječnika (38 %) na anketu. Ovo je prvi pokušaj rangiranja ustanova u hrvatskom zdravstvu prema kvaliteti upravljanja. Rang-lista temelji se na stavovima nositelja zdravstvene skrbi - liječnika. Planiramo ovo istraživanje provoditi kao longitudinalno te ga ponavljati svake druge godine, ističe liječnik Ivan Raguž, voditelj ovog projekta i član Izvršnog odbora Komore.

Liječnička komora će u siječnju 2023. predstaviti i rezultate Studije koji se odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu.“

Među najboljim županijskim bolnicama

Iz rang-lista objavljenim ispod teksta je vidljivo da je po pitanju kvalitete upravljanja pakračka bolnica među općim županijskim bolnicama ocijenjena najbolje, odmah ispred Našica, Požege i Sl. Broda, dok je na rang-listi po uvjetima rada među srodnim županijskim bolnicama na 10. mjestu, iza Našica i Pule, piše Pakrački list.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!