Fotografija: Aleksandra David živi u kontejneru i kaže da kad kuha na ploči mora otvoriti vrata, a onda je prehladno/Foto: N1/Screenshot
Galerija
Aleksandra David živi u kontejneru i kaže da kad kuha na ploči mora otvoriti vrata, a onda je prehladno/Foto: N1/Screenshot

Stožer u Petrinji i Glini: ‘Tko ima mogućnost kuhanja, više nema pravo na topli obrok‘

'Imamo li mi koji živimo od 800 kuna negdje pravo na hranu? Ovdje se nema tko buniti, ovdje oko mene su sve stariji ljudi', kazala je žena koja živi u kontejneru
U nedjelju su se na području Petrinje mogle vidjeti obavijesti Stožera civilne zaštite na kojima se ističe da dio korisnika koji su dobivali obrok od ponedjeljka više nemaju pravo na to, prenosi N1.

Obavijest se pojavila i na području Gline.

'Poštovani korisnici prehrane, ovim vas putem obavještavamo da se sukladno odluci Stožera Civilne zaštite od ponedjeljak 11. listopada 2021. hrana neće dijeliti korisnicima koji imaju mogućnost pripreme hrane u svojim mobilnim stambenim jedinicama ili kućama.

Sukladno odluci, od ponedjeljka više nemate pravo na topli obrok', stoji u obavijesti Stožera.

<p>Obavijest o obustavi kuhanja toplih obroka/N1/Screenshot</p>

Obavijest o obustavi kuhanja toplih obroka/N1/Screenshot

Aleksandra David koja živi u kontejneru u Petrinji jedna je od onih koji su izgubili pravo na topli obrok.

'Ja mogu kuhati, ali ovdje su dva kola i čim počneš kuhati, moraš držati otvorena vrata', kaže.

Za N1 ističe da joj je ukidanje toplog obroka problem.

'Imali smo barem jedan topli obrok pa si za večeru mogao nešto drugo napraviti. Zasad kažu – ništa od toga. Samo veliki kontejneri dobivaju topli obrok, a mi u turskim kontejnerima ništa', govori.

Obavijest se, kaže, pojavila u petak, ali bez ikakvog objašnjenja.

<p>Obavijest o obustavi kuhanja toplih obroka/N1/Screenshot</p>

Obavijest o obustavi kuhanja toplih obroka/N1/Screenshot

'Netko je trebao doći da objasni ljudima zašto nemamo pravo i tko nema pravo. Jedno su oni koji rade, ali oni koji primaju socijalnu pomoć od 800 kuna također nemaju pravo', rekla je.

Smatra da je uprava trebala doći i reći zašto nemaju pravo na topli obrok.

'Imamo li mi koji živimo od 800 kuna negdje pravo na hranu? Ovdje se nema tko buniti, ovdje oko mene su sve stariji ljudi', kazala je.

Podsjetimo, u siječnju ove godine Pleter je od kuhara volontera preuzeo kuhanje. Tada se kuhalo oko 10 tisuća toplih obroka dnevno, a zatim je taj broj smanjen na oko 2.500 toplih obroka i petstotinjak suhih obroka.

Nije poznato na koji se točno broj ljudi odluka odnosi.