Fotografija: Vanjski bazen u toplicama/Foto: Daruvarske toplice
Galerija
Vanjski bazen u toplicama/Foto: Daruvarske toplice

Stojanka Lukačin: "Ljeto je rezervirano za sportaše, trenutno je Lokomotiva kod nas"

"Vanjskim korisnicima nudimo kupanje na bazenu, ručak, a vrlo je atraktivna i škola plivanja za djecu. Popunjeni su svi termini, a vjerojatno će se ista nastaviti i tijekom jeseni", odaje Lukačin.
Daruvarske toplice ostvarile su značajan porast noćenja u odnosu na prošlu godinu, a i posjećenost bazenima iz dana u dan sve više raste.

Naime, u periodu od 1. siječnja do 29. srpnja ove godine broj noćenja u Daruvarskim toplicama iznosi 36.716 noćenja, a 13.263 su noćenja koja nisu pokrivena sredstvima HZZO-a. U istom tom periodu za 2020. godinu broj noćenja iznosio je 9.244 što znači da se ove godine ostvarilo 4.019 noćenja više.

<p>Ulaz u Daruvarske toplice/Foto: Daruvarske toplice</p>

Ulaz u Daruvarske toplice/Foto: Daruvarske toplice

- Dominiraju domaći gosti s postotkom od 93 posto, dok je sedam posto stranih gostiju i to pretežito iz egzotičnih zemalja, Australije i Kanade koji imaju ovdje poznanstva pa dođu i kod nas - istaknula je v.d.ravnateljice Daruvarskih toplica, Stojanka Lukačin.

Financijska slika

Što se tiče razlike u trenutnom poslovanju u odnosu na 2019. godinu kada nije bilo pandemije koronavirusa, kaže nam, puno je gora situacija i to u financijskom smislu, a došlo je i do još nekih promjena…

<p>Pogled na Daruvarske toplice iz parka/Foto: Daruvarske toplice</p>

Pogled na Daruvarske toplice iz parka/Foto: Daruvarske toplice

- Što se tiče provođenja rehabilitacije funkcioniramo u potpunosti kako treba, s time što je broj ljudi na svim mogućim radnim mjestima smanjen jer tako nalažu epidemiološke mjere. Prije korone smo u bazenu u kojem se odvijala terapija imali 16 ili 17 ljudi, sada ih imamo od osam do 11. Nama to nije smanjilo broj usluga koje vršimo, nego nam je zakompliciralo posao. Zapravo radimo više po jednom zaposlenom čovjeku - kazala je.

Sportske pripreme

Iako je nešto lošija situacija, u Daruvarskim se toplicama trude na sve načine poboljšati financijsku sliku pa tako u ljetnim mjesecima održavaju sportske pripreme.

- Trenutno su u toplicama mladi igrači Lokomotive. Imali smo rukometaše i u najavama su još neki drugi sportski klubovi. Tako da u kolovozu očekujemo pripreme sportaša - dodaje Lukačin.

Usluge bazena

Osim što je dobra posjećenost samih toplica, dobra je posjećenost i bazena od strane vanjskih korisnika.

<p>Unutarnji bazen u toplicama/Foto: Daruvarske toplice</p>

Unutarnji bazen u toplicama/Foto: Daruvarske toplice

- Kod jednodnevnih dolazaka na bazen, goste ne legitimiramo pa zapravo ne znamo od kuda je tko došao i zato nemamo udio stranih i domaćih gostiju. Posjećenost je vrlo dobra, u okvirima onoga što mi možemo i smijemo primiti s obzirom na našu kvadraturu i propisane mjere - kaže nam pročelnica zdravstvenog turizma i usluga Daruvarskih toplica, Melita Bartoš, a v.d. ravnateljice otkriva nam koje to usluge i programe nude za vanjske korisnike bazena.

<p>Vanjski bazen u toplicama/Foto: Daruvarske toplice</p>

Vanjski bazen u toplicama/Foto: Daruvarske toplice

- Vanjskim korisnicima nudimo prodaju kupanja na bazenu, opciju kupanje i ručak, a vrlo je atraktivna i neophodna škola plivanja za djecu; škola za neplivače i škola za plivače kako bi se djeca naučila kvalitetnom plivanju i da postignemo nivo koji nam treba s obzirom da smo zemlja s velikom obalom i mnoštvom rijeka, a imamo niski postotak dobrih ili nikakvih plivača. Interes za školom plivanja je jako dobar. Popunjeni su svi termini, a vjerojatno će se ista nastaviti i tijekom jeseni. Tijekom ljeta se održava dva puta tjedno od 16 do 17.30 sati - rekla nam je Stojanka Lukačin.

Mjesto ravnatelja

Budući da je trenutno otvoren natječaj za ravnatelja Daruvarskih toplica, upitali smo v.d. ravnateljice Stojanku Lukačin koja tu dužnost obnaša više od godinu i četiri mjeseca kakvi su joj planovi te hoće li se javiti na raspisani natječaj. Detaljan razgovor o toj aktualnoj temi donosimo već sutra.