Fotografija: Posljednje dane u načelničkoj fotelji Općine Đulovac Drago Hodak ne provodi nimao mirno
Galerija
Posljednje dane u načelničkoj fotelji Općine Đulovac Drago Hodak ne provodi nimao mirno

Što se događa u Đulovcu uoči izbora? Navodne prijetnje smrću, kaznena prijava, istraga policije...

Da natječaj nije poništen, zemlju bi dobio Marijan Cenger jer je već u posjedu, pa time ima pravo prvokupa unatoč tome što je Kolićeva ponuda „teža“ za 10 tisuća kuna, pojašnjava HodakĐULOVAC – „Gledao sam da jedan od mojih posljednjih načelničkih zadataka bude da omogućim svojim ljudima u Đulovcu da dobiju zemlju u Poslovnoj zoni Maslenjača, odnosno da im omogućim da rade. Htio sam izaći u susret poduzetnicima koji žele investirati i graditi. Stoga sam otvorio javni natječaj. Imamo u zoni već jednog poduzetnika koji ima građevinsku dozvolu i pravo građenja i mislio sam da ako želi otkupiti tu zemlju da je u redu da otvorim javni natječaj. Riječ je o 15-ak hektara građevinskog zemljišta raspoređenih u pet čestica“, ovim je riječima načelnik Đulovca Drago Hodak počeo obrazlagati kako je došlo do toga da podigne kaznenu prijavu protiv Anđelka Kolića zbog navodnih prijetnji smrću koje su se dogodile na otvaranju ponuda pristiglih na natječaj o kojem u uvodu Hodak priča.

Bez poslovnog plana

- Anđelko Kolić došao je kod mene i rekao mi da će se javiti na natječaj te da bi njegov brat radio mljekaru, odnosno siranu. Ja sam mu rekao da nema nikakvih problema, međutim, on je na sve te čestice dao jamčevinu što samo po sebi ostavlja sumnju. Jer teško je reći da samo jedan poduzetnik treba baš cijelu zonu otkupiti i to bez nekakvog jasnog poslovnog plana i vizije što će na tom prostoru biti – priča Drago Hodak i dodaje kako je prilikom otvaranja ponuda došlo do incidenta.

- Dva člana komisije su bila nazočna, dok je pravnik bio odsutan. Znači, bio je pročelnik Josip Kastmiler kao predsjednik komisije i komunalni redar. Od ponuđača, javila se tvrtka Marijana Cengera, no vlasnik nije osobno bio nazočan. Druga je ponuda bila od Vladimira Bijelića koji je aplicirao za jednu česticu od 2,5 hektara i tu je ponuda od Anđelka Kolića koji je aplicirao za cijelu zonu u ime tvrtke svojeg brata – priča Hodak koji nije bio prisutan na otvaranju ponuda, no bio je u zgradi Općine.

Konfliktna osoba

- Pročelnik je izašao iz prostorije i kazao mi kako ovo više nema smisla. Kakav metak u čelo, što je njemu, kakve su to riječi. Ja na prvu nisam htio reagirati i razmišljao sam kako mi uvijek preostaje poništiti natječaj ako se oni posvade jer ne želim da netko bude oštećen. Međutim, kada sam razgovarao i s drugim svjedocima, potvrdili su mi da je ta prijetnja izrečena uvjetno, odnosno Kolić je rekao da ako se natječaj poništi, a zonu on ne dobije kao tvrtka, uključujući i onaj dio za koji postoji građevinska dozvola, da će pročelnik Josip Kastmiler dobiti metak u čelo. Prvo sam razmišljao što da napravim. Je li da poništim natječaj, koju odluku da donesem... Na kraju sam poništio natječaj, savjetovao se sa pravnicima i podnio kaznenu prijavu nadležnom načelniku policije. Mene ništa ne zanima, ja se više ne kandidiram za načelnika, ne zanimaju me izbori, zanima me samo istina pa neka institucije odrade svoj posao – kazao je Hodak i poručio ako se misle baviti politikom, sigurno to neće moći raditi pištoljima.

Načelnik Općine Đulovac Drago Hodak/Foto: Privatni album
Načelnik Općine Đulovac Drago Hodak/Foto: Privatni album

Inače, da je sve završilo na pozitivan način, odnosno da natječaj nije poništen, zemlju bi dobio Marijan Cenger jer je već u posjedu, pa time ima pravo prvokupa. Kolić je stavio ponudu „težu“ za 10 tisuća kuna, no jasno je naznačeno tko ima pravo prednosti, pojasnio je Hodak i upozorio da je na tom sastanku prekinuta svaka razumna komunikacija.

Kandidat na izborima

- Ja dvojim je li motiv za takvim ponašanjem uopće bila zemlja, je li ju on uopće treba ili je motiv političkog karaktera. Bilo kako bilo, takvo se ponašanje ne smije dozvoliti već se ono mora oštro osuditi. „Nasilnici“ moraju dobiti jasnu poruku izrečenu kroz sustav – kazao je Hodak koji posljednje načelničke dane ne provodi nimalo mirno. Inače, Anđelko Kolić nositelj je kandidacijske liste stranke Damir Bajs nezavisna lista i ostali na nadolazećim lokalnim izborima.

Inače, za drugu stranu ove neobične priče kontaktirali smo Anđelka Kolića za kojeg načelnik Drago Hodak tvrdi da je prijetio njegovom pročelniku Josipu Kastmileru smrću.

Političko pogodovanje?

- Meni je to prvo saznanje o prijetnji. Naime, od policije ništa nisam dobio, a za slučaj sam čuo jučer iz medija bliskog HDZ-u. Ako je već Hodak rekao sa sam prijetio njegovom pročelniku, neka kaže i zašto bi ja to učinio, pa pročelnik o ničemu ne odlučuje – kazao je Anđelko Kolić i dodao kako se njegov brat javio na natječaj i ponudio najveću cijenu za zemlju.

- Jasno je kako su htjeli pogodovati Cengeru koji nije niti bio na otvaranju ponuda. Ako je cijena koju je ponudio brat veća, onda Cengerova ponuda pada u vodu. Uostalom, da je bio tamo prisutan, mogli smo se i dogovoriti. Možda bi mi ponudili i više – pojasnio je Kolić dodavši kako po njemu Cengerova ponuda nikako ne može proći.

Posljednje dane u načelničkoj fotelji Općine Đulovac Drago Hodak ne provodi nimao mirno
Posljednje dane u načelničkoj fotelji Općine Đulovac Drago Hodak ne provodi nimao mirno

- Ja nisam imao razloga prijetiti pročelniku, on uopće ne odlučuje o zemlji ni kome će ona pripasti. Ja sam nasmiješen i vedra lica izašao sa sastanka, a ako je to istinu što govore, zašto nisu odmah zvali policiju? Ja sam za tu laž doznao iz medija kojeg financira HDZ i to svi znaju. Da sam mislio nekome prijetiti onda bi to bio načelnik koji potpisuje odluku, a ne pročelnik – zaključio je Kolić.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Kriminalističko istraživanje u tijeku

Poslali smo upit u PU bjelovarsko - bilogorsku kako bismo saznali je li zaprimljena kaznena prijava protiv Anđelka Kolića. Evo što nam je odgovoreno.

- Policijska postaja Daruvar, u ponedjeljak, 03. svibnja 2021. godine zaprimila je kaznenu prijavu odgovorne osobe Općine Đulovac za kazneno djelo prijetnje počinjenog 26. ožujka 2021. godine prema jednom zaposleniku te ustanove. 

Kriminalističko istraživanje je u tijeku, a po dovršetku Policijska postaja Daruvar će proslijediti posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru koji će odlučiti o postojanju elemenata kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavka 3. Kaznenog zakona, stoji u odgovoru PU bjelovarsko - bilogorske.