Fotografija: Društveno poduzeće WienWork u Beču neprofitna je organizacija koja obučava i osposobljava ljude za različita zanimanja, uglavnom one s teškoćama u razvoju te teže zapošljivima/ Foto: BBŽ
Galerija
Društveno poduzeće WienWork u Beču neprofitna je organizacija koja obučava i osposobljava ljude za različita zanimanja, uglavnom one s teškoćama u razvoju te teže zapošljivima/ Foto: BBŽ

Što BBŽ može naučiti od bečke tvrtke koje osobe s invaliditetom osposobljava za rad?

Njihova misija slična je onoj županijske ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor iz Sirača, no područje rada daleko je većePredstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije i partnera projekta „Pletenica života – faza II“ koji se provodi na području županije, a namijenjen je starijim i osobama s invaliditetom, upoznali su se za studijskog putovanja u Beču s primjerima dobre prakse.

Najdojmljiviji posjet bio je onaj društvenom poduzeću WienWork. Neprofitna su organizacija koja obučava i osposobljava ljude za različita zanimanja, a uglavnom je riječ o osobama s teškoćama u razvoju te teže zapošljivima.

WienWork ima misiju sličnu je onoj županijske ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor iz Sirača, no područje rada daleko je veće/Foto: BBŽ
WienWork ima misiju sličnu je onoj županijske ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor iz Sirača, no područje rada daleko je veće/Foto: BBŽ

Njihova misija slična je onoj županijske ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor iz Sirača, no područje rada daleko je veće.

Osposobljavanje osmladih s teškoćama

Osnovani 1981. kao „zaštitna radionica“ kroz godine su postali sinonim za socijalnu odgovornost i promicanje koncepta uključivog društva. Od nekadašnjih 30 zaposlenika razvili su se u gigant koji zapošljava više od 700 osoba. Njihovo poduzeće obuhvaća područje Beča i okolice, s više od 2 milijuna stanovnika, a surađuju i s ostalih 8 sličnih poduzeća u Austriji.

WienWork ima vlastiti restoran Michl´s u kojem rade uglavnom teže zapošljive osobe/Foto: BBŽ
WienWork ima vlastiti restoran Michl´s u kojem rade uglavnom teže zapošljive osobe/Foto: BBŽ

- Tri su područja rada. Prvo je osposobljavanje mladih s teškoćama u učenju i nekom vrstom hendikepa. Četrdeset zaposlenika poučava 170 polaznika, i to za stolare, bravare, kuhare, konobare, soboslikare, zidare, vrtlare, keramičare i osobe koje rade u praonici rublja. Izučavanje zanata traje 3 do 4 godine, ovisno o tome obučavaju li se djelomično ili potpuno – ističe Christoph Schreiner, zadužen za međunarodnu suradnju.

Vrlo živopisna je stolarska radionica. Polaznici izrađuju dijelove namještaja, različite proizvode uporabne vrijednosti, ukrasne predmete. Većinu onog što sami uspješno dovrše smiju ponijeti doma. U zidarskoj i keramičarskoj, pak, „učionici“ usavršavaju tehnike zanata sve dok finalni proizvod ne zadovolji standard. Zato na istom mjestu zid zidaju i po nekoliko puta slabijim vezivnim materijalom kako bi ga mogli lakše srušiti.

Sadnja i uzgoj biljaka

U radionici za uređenje i održavanje zelenih površina upoznali smo Milenka Vučića, porijeklom iz Belog Manastira. U WienWorku je 13 godina, a prije toga je radio u privatnom sektoru.

- Trenutačno imam 26 učenika. Imamo staklenik, vrt s povrćem i ukrasni vrt. Polaznike učimo sadnji i uzgoju biljaka te izradi ukrasnih staza jer i to je dio procesa učenja – kaže Vučić koji nam u šali dobacuje da je najslabija karika izobrazbe svladavanje poslova za koje su potrebne ljestve jer su tome polaznici najmanje skloni.

U vrućim ljetnim danima najgore je u praonici i peglaonici rublja gdje je temperatura prilično visoka. Ondje smo zatekli Muneveru Karu iz BiH. U WienWorku radi šest mjeseci. Prije je, kaže, radila u sličnoj tvrtki.

Teže zapošljive osobe tjedno pripreme i posluže 1500 ručkova/Foto: BBŽ
Teže zapošljive osobe tjedno pripreme i posluže 1500 ručkova/Foto: BBŽ

- Rublje peremo i glačamo za domove za starije, restorane, bolnice, a peremo i radnu odjeću naših učenika i instruktora u WienWorku. Meni je super ovdje. Svaki instruktor morao se dodatno educirati da bi znao raditi s osobama s teškoćama – kaže Munevera Kara.

Drugo područje rada tog društvenog poduzeća odnosi se na nekoliko vrsta usluga pod zajedničkim nazivom Michl´s. WienWork ima vlastiti restoran Michl´s u kojem rade uglavnom teže zapošljive osobe. Tjedno pripreme i posluže 1.500 ručkova. U restoran okružen stambenim i poslovnim zgradama mogu doći i vanjski posjetitelji. Pripremaju samo ručak, a cijena predjela, glavnog jela i deserta kreće se između 5 i 10 eura.

Usmjeravanje mladih

Teže zapošljive osobe u restoranu mogu raditi najdulje šest mjeseci, a poslije toga se smatra da su dovoljno educirani da posao nastave negdje drugdje. Počastili su i sudionice studijskog putovanja i to je bio prvi put, kako smo doznali, da ručak poslužuju izvan uobičajenog samoposlužnog pulta.

Osim restorana, postoji i Michl´s catering, zatim tri Michl´s kafića u domovima za starije, kafić u radnom i socijalnom sudu te Michl´s dostava električnim biciklima. U svim tim objektima ukupno radi nekoliko stotina osoba.

WienWork ima vlastiti restoran Michl´s u kojem rade uglavnom teže zapošljive osobe/Foto: BBŽ
WienWork ima vlastiti restoran Michl´s u kojem rade uglavnom teže zapošljive osobe/Foto: BBŽ

Treće područje rada WienWorka je savjetovalište za usmjeravanje mladih za daljnje školovanje nakon završene srednje škole te za zapošljavanje. Sedamdeset zaposlenika usmjerava mlade s teškoćama u razvoju, one s problemima u ponašanju te teže zapošljive. No, njihovim se uslugama mogu koristiti i ostali zainteresirani.

Godišnji budžet WienWorka iznosi 24,5 milijuna eura. Jedan od većih sponzora im je Ministarstvo socijalne politike, a financiraju se i putem bečkog Socijalnog fonda, Zavoda za zapošljavanje te Europskog socijalnog fonda.