Fotografija: Foto: Dragan Matic/CROPIX
Foto: Dragan Matic/CROPIX

Stižu obilna kiša i grmljavinski pljuskovi. Evo prognoze za idućih 10 dana

Jutarnje temperature zraka izmjerene jutros u unutrašnjosti bile su oko 14C, porast će tijekom dana do 22CMlazna struja nad Atlantikom s južne strane obilazi duboku stacionarnu ciklonu sa središtem ispred zapadne obale Irske. Vlažni oceanski zrak prodro je nad europsko kopno, obilazi Alpe, a nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom razvila se plitka ciklona, piše N1.

Nad našim krajevima dominantan je utjecaj jugozapadnog visinskog strujanja koje topao zrak sa sjevera Afrike donosi nad Sredozemno more i Jadran. Topla vlažna

zračna masa nailazi na planinski lanac Dinarida, uzdiže se hladi, para se kondenzira i pretvara se u kapi kiše te na navjetrini uzrokuje obilne oborine.

Danas će vrijeme biti oblačno s obilnom kišom, mjestimice grmljavinskim pljuskovima pojačanim jugom i jugozapadnjakom. Obilnije oborine prognoziramo u Lici i Gorskom kotaru te na Kvarneru. Kiša će se tijekom dana premještati prema istoku. a poslijepodne u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu prestanak oborine i djelomično razvedravanje. Na Jadranu jak lebić.

Jutarnja temperatura zraka izmjerene jutros u unutrašnjosti bile su oko 14, porast će tijekom dana do 22C. Na Jadranu nakon tople noći s temperaturama oko 20C uz jugo dići će se do 24C.

Vrijeme u subotu

U subotu će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povećane naoblake bit će u gorju te na dijelu sjevernog Jadrana. Mjestimice je moguća slaba kiša. Na Jadranu će puhati umjeren lebić – jugozapadnjak, a mjestimice navečer i jugo. Jutarnje i noćne temperature u unutrašnjosti od 7 do 12, na Jadranu između 12 i 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu između 20 i 25 °C.

Vrijeme u nedjelju

Nedjelja pretežno sunčano uz mogućnost jutarnje magle uz tokove rijeka i u planinskim dolinama. Više naoblake bit će na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru gdje je moguća slaba kiša. Na Jadranu će puhati slabo jugo. Temperature zraka za stupanj do dva više od današnjih maksimalnih vrijednosti, piše N1.

Sljedećih deset dana

Ciklona nad Atlantikom djelovat će na vrijeme u našim krajevima narednih 10 dana s dominantnim južnim strujanjem i brzim promjenama vremena. Prvi dio idućeg tjedna uz promjenljivu uglavnom visoku naoblaku bit će iznadprosječno toplo. Novo naoblačenje s kišom, ali i manjim padom temperature očekujemo u srijedu i četvrtak.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!