Fotografija: Foto: Foto: Damjan Tadic/CROPIX, HRT
Galerija
Foto: Foto: Damjan Tadic/CROPIX, HRT

Stiže prvi toplinski val: "Temperatura se u BBŽ-u krajem tjedna penje do 38 °C"

Najgore će proći Čazma i Garešnica koje će se već u srijedu pržiti na 38 stupnjeva, dok bi istoga dana u Bjelovaru i Daruvaru trebalo biti 36 °CU novome tjednu pretežno sunčano i vruće, ali nestabilno, noći uglavnom tople, prognoza je HRT-a za naredni tjedan.

- Novi tjedan će u istočnoj Hrvatskoj početi uz još ne posve stabilne vremenske uvjete. Iako će prevladavati sunčano, ponegdje s umjerenom naoblaklom, poslijepodne je lokalno moguć i jači razvoj oblaka praćen kratkotrajnim pljuskom. Vjetar uglavnom slab. Najviša temperatura oko 30 °C, pri izlasku Sunca bit će oko 16 °C, javlja Tomislav Kozarić za HRT.

Vjetar slab

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, ujutro nakratko s mjestimičnom maglom i temperaturom oko 15 °C. Vjetar slab, a poslijepodne temperatura od 28 do 30 °C.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj sunčano, poslijepodne u gorju uz umjerenu naoblaku, te danju vrlo toplo - od 25 °C u Gorskome kotaru do 30 °C na sjevernom Jadranu. Vjetar većinom slab, a more mirno do malo valovito.

Od sredine dana malo vjetrovitije u Dalmaciji, gdje će zapuhati ponegdje umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Uz sunčano vrijeme bit će još malo toplije, danju oko 30 °C.


Foto: Damjan Tadic/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Damjan Tadic/CROPIX (Ilustracija)

Na sunčanom krajnjem jugu Hrvatske u poslijepodnevnim satima maestral također može donijeti manje osvježenje s mora, koje će biti većinom malo valovito, temperature i do 25 °C. Najviša temperatura zraka od 29 uz obalu do 32 °C u zaobalju, pogotovo u dolini Neretve."

Sunčaniji i još topliji dani

"U nastavku idućeg tjedna na kopnu pretežno sunčano, često i vedro, te stabilno i vruće. Vjetar većinom slab, u srijedu i umjeren jugozapadni. Osobito u istočnoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije najviša temperatura već do četvrtka mogla bi dosezati i 35 °C, što je granica za nastup toplinskog vala.

Podjednaka temperatura od srijede i duž dalmatinske obale - posvuda će na moru biti sve više vruće, uz i noći sve toplije. Obilje sunca i vedrine pratit će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar u poslijepodnevnim satima - pravo stabilno ljetno vrijeme.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije, temperature će biti također paklene. Najgore će proći Čazma i Garešnica koje će se već u srijedu, prema najavi DHMZ-a, pržiti na 38 stupnjeva, dok će istoga dana u Bjelovaru i Daruvaru biti 36 stupnjeva. Najbolje bi trebalo proći Grubišno Polje s maksimalnom temperaturom zraka 33 °C.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!