Fotografija: 
Foto: Vlado Kos/Cropix
Galerija
Foto: Vlado Kos/Cropix

STIŽE PRAVA ZIMA Zadnji vikend prije početka nastave past će snijeg, evo u kojim gradovima

Očekuje se da će snijeg, mjestimice, padati čitavu nedjelju i ponedjeljak, a padaline bi trebale prestati u ponedjeljak navečerPoznati norveški meteoservis Yr.no objavio je kako će Hrvatsku, odnosno barem neke njezine dijelove, uskoro zabijeliti snijeg. Prve pahulje u Varaždinu bi mogle zalepršati već u nedjelju ujutro, a malo kasnije snježni oblak stići će i do Zagreba. Nešto kasnije zabijelit će se i Osijek, a snijega bi moglo biti i u Karlovcu, Sisku i u Slavonskom Brodu. Nešto malo snijega u nedjelju navečer moglo bi pasti i u Vukovaru i Vinkovcima, piše Jutarnji list.

Očekuje se da će snijeg, mjestimice, padati čitavu nedjelju i ponedjeljak, a padaline bi trebale prestati u ponedjeljak navečer.

Prava idila u Gospiću

I dok se u navedenim gradovima ne očekuje stvaranje debelog snježnog prekrivača, veće količine snijega mogle bi pasti u Gospiću.

Prema prognozi Norvežana, žitelji gradova uz more ipak neće vidjeti snijeg, no u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Zadru moglo bi biti dosta kiše. Tek pokoja pahulja snijega mogla bi se zavijoriti u Šibeniku i Sinju.

Da nas nakon ovih proljetnih temperatura očekuje pravo zahladnjenje, upozorio je jučer i DHMZ koji se oglasio specijalnim priopćenjem.

.
Foto: Dragan Matic/CROPIX
 
. Foto: Dragan Matic/CROPIX  

- Nakon rekordno tople godine na globalnoj razini, ali i u mnogim krajevima Hrvatske, u 2024. godinu ušli smo s iznadprosječnom toplinom. Prvi tjedan siječnja obilježile su manje promjene vremena, jer su se oblačni sustavi relativno brzo premještali preko Hrvatske u prevladavajućoj zonalnoj struji. Međutim, neuobičajeno toplom vremenu se ipak nazire kraj već sljedećeg vikenda. Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja.

Kiša na Jadranu

Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije. Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, dok glavnina oborine stiže za vikend. Pritom će već u petak, 5. siječnja, jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno. S premještanjem ciklone iz Tirenskog u Jadransko more, te padom tlaka zraka i visokim valovima može biti i poplavljenih riva. Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega, objavio je DHMZ.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!