Fotografija: BBŽ stipendira nova 22 studenta/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
BBŽ stipendira nova 22 studenta/ Foto: Deni Marčinković

Stipendiju BBŽ dobilo 22 novih studenata: "Retroaktivno ćemo isplatiti sve zaostatke"

Isplata će ići nakon što svi vrate ovjerene ugovore, stoga molim sve one koji nisu danas ovdje da što brže potpišu i vrate ugovore, kazao je MarušićBjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić potpisao je danas ugovor o stipendiranju 22 nova studenta. Prema njegovim riječima, petero studenta stipendiju ostvarilo je po kriteriju darovitosti, dvoje po socijalnom kriteriju, dok će preostalih 15 studenata pomoć Županije dobiti na osnovu toga što se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Župan Marko Marušić i pročelnica Andrea Prugovečki Klepac/ Foto: Deni Marčinković
Župan Marko Marušić i pročelnica Andrea Prugovečki Klepac/ Foto: Deni Marčinković

- Sve zaostatke od početka akademske godine studenti će dobiti retroaktivno, a isplata će ići nakon što svi vrate ovjerene ugovore, stoga molim sve one koji nisu danas ovdje da što brže potpišu i vrate ugovore. Nadalje, ugovore nismo mogli ranije potpisati jer smo mijenjali pravilnik o stipendijama, koje je morala potvrditi Županijska skupština, poručio je Marušić.

Novi kriteriji stipendiranja

Dodao je i to da su pravilnikom mijenjani kriteriji te se stipendija od sada dodjeljuje u tri kategorije i to daroviti studenti, socijalni kriterij i studenti deficitarnih zanimanja.

Župan Marušić potpisao je ugovore o stipendijama/ Foto: Deni Marčinković
Župan Marušić potpisao je ugovore o stipendijama/ Foto: Deni Marčinković

- U ovoj akademskoj godini na listi deficitarnih zanimanja nalazi se medicina, matematika, germanistika, fizika, edukacijska rehabilitacija i građevinarstvo. Također, uključujući ova 22 studenta, ukupno stipendiramo 59 studenata, naglasio je župan Marušić. 

Ukupno Županija stipendira 59 studenata/ Foto: Deni Marčinković
Ukupno Županija stipendira 59 studenata/ Foto: Deni Marčinković

Među ovogodišnjim dobitnicima županijske stipendije je i Vedran Bublić, student prve godine medicine na Sveučilištu u Zagrebu.

Vrijedna pomoć

- Tek sam počeo sa studentskim životom, a ova stipendija mi puno znači. Zbog inflacije život je sve skuplji, a niti skripte, udžbenici i stručna literatura također nije jeftina. Pored toga, stipendija je i određeni oblik poticaja da završimo godinu, odnosno da što prije završim školovanje i počnem raditi, kazao je Vedran Bublić dodavši da je medicinu izabrao je zbog želje za radom i pomoći ljudima.

Vedran Bublić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Vedran Bublić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj podsjetimo da od prošle godine stipendija za studente medicine iznosi 3000 kuna mjesečno, dok studenti ostalih zanimanja dobivaju 1000 kuna. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!