Fotografija: Split, 300421.
Stipe Božić proslavljeni je alpinist, novinar, snimatelj i redatelj/Foto: Vojko Basic/CROPIX
Galerija
Split, 300421. Stipe Božić proslavljeni je alpinist, novinar, snimatelj i redatelj/Foto: Vojko Basic/CROPIX

Stipe Božić u Daruvaru predstavlja Penjačeve zapise: "Kroz knjigu je ispričao cijeli svoj život"

To je knjiga kakvu kod nas još nitko nije napisao jer je Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama, ispisao autobiografiju koja daje uvid u cjelinu njegova životaDARUVAR -  Najpoznatiji alpinist, Stipe Božić, u srijedu, 29. ožujka u 18 sati gostuje u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar. Između ostaloga, svim okupljenim Daruvarčanima ispričat će sjajnu priču o Everestu.

Naime, iz daruvarske knjižnice pojašnjavaju kako će Božić kod njih predstaviti svoju najnoviju knjigu pod nazivom Penjačevi zapisi. 

Najveći izazov dosad

Stipe Božić poznati je alpinist, pisac, fotograf, filmski snimatelj i redatelj, a najnovija njegova knjiga, Penjačevi zapisi, zasigurno je njegov najveći spisateljski izazov dosad, jer je uz opise penjačkih avantura i bilježenje putositnica, ona i korak u nešto novo.

- To je knjiga kakvu kod nas još nitko nije napisao jer je Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na tom putu, ispisao zapravo autobiografiju koja jest ponešto fragmentarna, ali ipak daje uvid u cjelinu njegova života.

Stipe Božić će u Daruvaru pričati o Everestu/
Foto: Nenad Opacak/CROPIX
Stipe Božić će u Daruvaru pričati o Everestu/ Foto: Nenad Opacak/CROPIX

Odrastanje u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidba u Split, prvi planinarski izleti, prvi alpinistički usponi i strast i energija kojom su oni zagospodarili njegovim životom, služenje vojnog roka, rad u splitskom građevinskom poduzeću, navigavanje na brodu, rad u Sudanu, zapošljavanje na Hrvatskoj televiziji, predano služenje u Gorskoj službi spašavanja, prvi brak, drugi brak, odnosi s djecom, svi najveći uspjesi, ali i sve tragedije koje su mu se dogodile – sve je to opisano u ovoj knjizi, podsjećaju iz daruvarske knjižnice i dodaju kako su neki od tih događaja prikazani opširno i detaljno, dok su drugi dani samo kao dojmljivi krokiji.

Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Bilo kako bilo, u Penjačevim zapisima Stipe Božić ispričao je cijeli svoj život. I iznio svoju životnu filozofiju i uvjerenja koja su ga kroz taj izniman život vodila. Stoga ne propustite ovaj susret s iznimnim alpinistom, poručuju iz daruvarske knjžnice.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!