Fotografija: 
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX (Ilustracija)

Stigla najavljena promjena: Hladni val može utjecati na zdravlje, očekuju se veliki minusi

Snijega uz orkanske udare bure može biti i pod Velebitom, a vjetrovito će biti i na sjeveru Hrvatske te u gorskim predjelima. Malo snijega očekuje se sutra u istočnoj Slavoniji, Gorskom kotaru i LiciStigla je najavljena promjena vremena koja je donijela niže temperature, olujni vjetar, snijeg i probleme u prometu. Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada mjestimice u unutrašnjosti. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. U priobalju puše jaka i olujna bura, piše HRT.

Zatvorene ceste zbog olujnog vjetra

Zbog olujnog vjetra za sav su promet zatvorene autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje, te Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene zbog čega se vozi obilaznim cestama.

Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila, a za ostale skupine vozila obilazak je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar.

Promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti DC99 između čvora i mjesta Križišće.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Porozina-Brestova, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Mišnjak-Stinica i Prapratno-Sobra te katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

U Zagrebu spremni za sve scenarije

U Zagrebu je počeo padati sitan snijeg, a voditelj zimske službe u podružnici Zagrebačke ceste Ivan Špehar izjavio je kako su spremni za sve scenarije.

- Tijekom noći izvršena su preventivna djelovanja, većinom na brdskim zadacima grada Zagreba, u slučaju mokrih kolnika bilo je posipavanje i trenutno su svi kolnici u gradu Zagrebu prohodni i sigurni za promet, kazao je te napomenuo da bi u slučaju velikog snijega u roku od 24 sata svaka ulica bila očišćena.

Zagrebačke ceste raspolažu s 240 ekipa zimske službe, a noćas je na trenu bilo 85 ekipa.

Jak vjetar i u unutrašnjosti

Sunčanog vremena na Jadranu će biti već od ponedjeljka, a u većini unutrašnjosti tek od srijede. No, zbog slabljenja vjetra i noćne vedrine povećava se vjerojatnost za dodatni pad temperature te hladni val koji može utjecati na zdravlje jer su gdjegod na kopnu mogući i dvoznamenkasti minusi, a ispod 0 °C gotovo će sigurno biti i mjestimice uz more.

Tanja Renko u jutrošnjoj prognozi za emisiju Dobro jutro, Hrvatska upozorila je da snijega uz orkanske udare bure i preko 30 m/s može biti i pod Velebitom, a vjetrovito će biti i na sjeveru Hrvatske te u gorskim predjelima. Malo snijega očekuje se sutra u istočnoj Slavoniji, Gorskom kotaru i Lici. Probleme u prometu, dodala je - može se očekivati i sutra, piše HRT. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!