Fotografija: 
Temperatura ide do 37 stupnjeva/Foto: Damjan Tadic/CROPIX (Ilustracija)
Temperatura ide do 37 stupnjeva/Foto: Damjan Tadic/CROPIX (Ilustracija)

Stigao toplinski val, sutra i prekosutra bit će još gore! Crveno upozorenje za više regija u zemlji

Zbog visokih temperatura DHMZ je izdao i upozorenja na toplinske valove. Jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu većinom od 24 do 29, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 37 °CSunčano i vruće, u unutrašnjosti uz slab dnevni razvoj oblaka prevladavat će u ponedjeljak u Hrvatskoj, a najviše dnevne temperature će se kretati od 31 do 36 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), prenosi Jutarnji list.

Vjetar na kopnu bit će uglavnom slab, na Jadranu slaba do umjerena bura, još prijepodne mjestimice i jaka, a prema otvorenom moru poslijepodne sjeverozapadnjak.

Slična je prognoza i za sutra: sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće, na Jadranu i uz vrlo toplu noć. Vjetar na kopnu većinom će biti slab, duž obale noću i ujutro puhat će slaba i umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu većinom od 24 do 29, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 37 °C.

Olujni vjetar na Jadranu

Zbog visokih temperatura DHMZ je izdao i upozorenja na toplinske valove. Za danas je na snazi narančasto upozorenje zbog velike opasnosti za regije Rijeke i Splita te crveno upozorenje zbog vrlo visoke opasnosti za područje Dubrovnika, dok je za sutra narančasto upozorenje na snazi i za regiju Knina. U Rijeci će sutra biti vrlo velika opasnost od toplinskog vala pa je izdano crveno upozorenje.

Crveno upozorenje za područje Rijeke, Splita i Dubrovnika bit će na snazi i u srijedu i u četvrtak, javlja DHMZ.

U riječkoj regiji i velebitskom kanalu danas se očekuju se olujni udari bure, uz najjače udare vjetra od 65 kilometara na sat, tijekom jutra i do 95 kilometara na sat. Zbog toga je izdan i narančasti meteoalarm za za područja, a DHMZ poručuje da je potreban oprez zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom te je potrebno biti spreman na olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, javlja Jutarnji list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!