Fotografija: Podržite bjelovarskog fotografa i dođite pogledati izložbu koju otvara u Gorskom Kotaru/Foto: Štefan Brajković
Galerija
Podržite bjelovarskog fotografa i dođite pogledati izložbu koju otvara u Gorskom Kotaru/Foto: Štefan Brajković

Štefan Brajković otvara jedinstvenu izložbu u Gorskom Kotaru: "Za sve je kriv ujak Janez"

Očekuje se kako će sutra, 8. rujna, na Svetoj Gori blizu Gerova kod Čabra u Gorskom kotaru, izložbu bjelovarskog fotografa otvoriti riječki nadbiskup Mate UzinićBJELOVAR – „Budite gosti na otvorenju izložbe fotografija Štefana Brajkovića pod nazivom „SVETOGORSKA PRIČA“! Riječ je o izložbi na otvorenom prostoru kod Svetišta Majke Božje Karmelske - Sveta Gora – Gerovo, kao i na otvorenju Svetogorskog proštenja te ostalim misnim događanjima kroz vikend“, obavijest je ovo sa stranica Turističke zajednice Gorski kotar.

Otvorenje izložbe je sutra, 8. rujna u 18 sati.

Kriv je ujak Janez

Dakle, ono što je bilo daleko, sada je došlo blizu. Podsjećamo kako smo o ovom za bjelovarskog fotografa velikom događaju, pisali već u lipnju kada je glavna vijest bila da će njegove fotografije osvanuti na poštanskim markicama. Tada nam je već kolega Štefan otkrio kako priprema veliku izložbu fotografija u Gorskom Kotaru.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

-U svitanje jednog srpanjskog jutra 2021. godine odlučio sam po prvi puta zajedno s ujakom Janezom – koji je naravno bio gore bezbroj puta – otići na Svetu Goru kod Gerova i snimiti Svetište Majke Božje Karmelske. Imao sam sreće, pogodilo se čarobno vrijeme, a fotografije su završile kao i obično na Facebooku. Sasvim slučajno, zapele su za oko dizajnerici Ariani Noršić koja ih je pretvorila u poštanske marke, a koje su pobijedile na natječaju i u opticaju su od 9. lipnja. Marke su izdane u arčićima od 8 maraka i s jednim privjeskom u nakladi 30.000 primjeraka po motivu. Svaka pojedinačna marka je nominale 0,47 eura. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana.

Prigodno za Malu Gospu

Povodom svega toga, odlučili smo na toj lokaciji postaviti cjelovitu izložbu o Svetoj Gori, kazao nam je Brajković.

Prigodan datum za nešto takvo je blagdan Male Gospe koji se u tom dijelu zemlje svečano obilježava.

Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković

Kako podsjećaju iz TZ Gorskog kotara, na vrhu Svete Gore nalazi se Svetište Majke Božje Karmelske čiji nastanak povijesni zapisi svrstavaju u razdoblje između 1404. i 1470. godine.

Svetište Majke Božje Karmelske je najpoznatije Marijino svetište u Gorskom kotaru. Pored svetišta tu je i vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na hrvatska i slovenska sela smještena na području Kupske doline. Uz Svetu Goru povezuje se i legenda o Petru Klepcu i njegovoj želji za nadnaravnom snagom koja mu je uslišena upravo na Svetoj Gori.

Sakralni motivi i prizori iz prirode

Dodajmo, očekuje se kako će sutra, 8. rujna, na Svetoj Gori blizu Gerova kod Čabra u Gorskom kotaru, izložbu bjelovarskog fotografa Štefana Brajkovića »Svetogorska fotopriča« ispred tamošnjeg Svetišta Majke Božje Karmelske na vrhu brežuljka, otvoriti riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković

Izabranih tridesetak fotografija izrađeno je u velikom formatu, a na Svetoj Gori bit će izložene barem godinu dana. Na fotografijama sa Svete Gore nisu samo sakralni motivi nego i prizori iz prirode.

Ukoliko vas put navede u Gorski kotar, nikako ne propustite odvojiti malo vremena i pogledati jedinstvenu prirodu i sakralne objekte iz perspektive bjelovarskog fotografa. Ako vam i nije usput, uputite se ciljano u Gerovo. Nećete požaliti.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!