Fotografija: Staza će biti duga 66 kilometara i prolazit će kroz tri grada/Foto: Martina Čapo
Galerija
Staza će biti duga 66 kilometara i prolazit će kroz tri grada/Foto: Martina Čapo

Stara pruga od Bjelovara do Garešnice pretvara se u biciklističku stazu: "Bit će duga 66 km"

Biciklistička staza prolazit će kroz tri grada i šest općina. Gradit će se u fazama, a danas je potpisan ugovor o izradi glavnog projektaBJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija krenula je u realizaciju jedinstvene priče u Hrvatskoj – uređenje biciklističke staze na trasi tzv. „stare pruge“ u Bjelovaru. Dionica je to nekadašnje pruge između Garešnice i Bjelovara.

Danas su župan Marko Marušić i Hrvoje Malčić iz tvrtke M plan potpisali ugovor o izradi glavnog projekta, te su obišli dio trase na kojoj će biti uređena jedinstvena biciklistička staza.

Kroz tri grada

- Namjeravamo ovaj prostor revitalizirati i prenamijeniti ga u posebnu namjenu, a to je da napravimo biciklističku stazu dužine 66 kilometara. To će biti jedinstven projekt u ovom dijelu Hrvatske te očekujemo da doprinese razvoju cikloturizma, kazao je župan koji priznaje da je ispred njih puno izazova.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Treba, naime, riješiti imovinsko-pravne odnose za projekt koji će prolaziti kroz tri grada i šest općina.

- Veselim se realizaciji. Ovo je prvi korak, a težit ćemo da sada najprije riješimo imovinsko pravne odnose i da budemo spremni za apliciranje na neki od najavljenih natječaja, zaključio je župan.

Hrvoje Malčić pojasnio je kako je situacija složena.

Više od 1000 čestica

- Ovo je kvalitetna i ozbiljna priča. Nešto slično postoji u Austriji i Sloveniji. Ova će biciklistička staza povezivati više gradova i općina. Bit će izgrađena na trasi postojeće pruge koja prolazi preko 1000 različitih čestica. Najprije će se raditi idejni projekt na temelju kojeg ćemo ishoditi lokacijsku dozvolu, a plan je fazno građenje. Za to će nam trebati 15 do 20 građevinskih dozvola, kazao je Malčić.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Velika je ovo investicija koja će biti realizirana u fazama tako da će građani pojedinu fazu moći koristiti kako će ona biti gotova.

- Podloga je već definirana trasom pruge, a postoji i odvodnja što je dobro. Sama staza bit će od određene granulacije kamena, ali na način da će njome moći prometovati i mala djeca na svojim biciklima, pojašnjava Malčić i naglašava važnost prirodnih materijala i obrada.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!