Fotografija: Ispred zgrade na trgu Franje Tuđmana osvanuo je novi nogostup/Foto: Darkom
Galerija
Ispred zgrade na trgu Franje Tuđmana osvanuo je novi nogostup/Foto: Darkom

Stanari zgrade na Trgu Franje Tuđmana dobili novi nogostup

Iskopan je postojeći materijal, postavljeni su betonski rubnjaci, napravilo se nasipavanje i valjanje tamponskog materijala, postavile su se betonske kocke koje su zasipane kvarcnim pijeskom, objašnjavaju u DarkomuNa daruvarskom Trgu dr. Franje Tuđmana kod ulaza u zgradu na kućnom broju 1, 2 i 3 izgrađen je novi nogostup.

Građani to tražili

Naime, daruvarsko komunalno poduzeće Darkom d.o.o. s Gradom Daruvarom potpisao je ugovor o izgradnji nogostupa na tom području grada. Kako kažu u Darkomu, ugovorena je izgradnja nogostupa od betonskih kocki u dužini od 135 metara, prosječne širine 2,20 metara i površine 297 metara kvadratnih.

Nove betonske kocke sada okružuju cijelu zgradu/Foto: Darkom
Nove betonske kocke sada okružuju cijelu zgradu/Foto: Darkom

- Na prijedlog i zbog potrebe građana, Grad Daruvar je odlučio da taj dio nogostupa treba sanirati s obzirom da je nogostup bio dotrajao, tako da se u proračunu Grada Daruvara osiguravaju sredstva za sanaciju nogostupa - rekla nam je direktorica komunalnog poduzeća Darkom, Ivana Djedović i dodala kako je vrijednost ugovorenih radova iznosila 176.384,78 kuna s PDV-om.

Foto: Darkom
Foto: Darkom

Radovi su počeli u utorak 9. veljače, a završili su u petak 5. ožujka. Iskopan je postojeći materijal, postavljeni su betonski rubnjaci, napravilo se nasipavanje i valjanje tamponskog materijala, postavile su se betonske kocke koje su zasipane kvarcnim pijeskom. Također, paralelno s ovim radovima napravljena je i odvodnja krovnih voda ugradnjom PVC cijevi.

Sanirali cijevi ispod nogostupa

- Svaka zgrada ima oluke, a kada pada kiša oluci štite da voda ne pada po prolaznicima ili da se ne zaustavlja na krovu zgrade. Voda se kroz oluke skuplja te se odvodnim cijevima spušta ispod nogostupa i ulazi u kanalizaciju pa se zna dogoditi da cijevi budu dotrajale i da se voda zadržava na nogostupu. Tako da smo mi sanirali te cijevi ispod nogostupa i izgradili novi s lijepim rubovima i prijelazima - istaknula je Ivana Djedović.

Plan za uređenje

Sada je preostalo još s biljkama ukrasiti prostor Trga, a kako nam je rekao pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti, Ratko Vuković, planira se posaditi trava i na jesen okruglasto ukrasno drveće, ali čekaju odobrenje Komisije za zelene površine pa će sa stručnjacima hortikulture napraviti plan za uređenje cijelog Trga dr. Franje Tuđmana.