Fotografija: Program se provodi u prostoru Knjižnice (Čitaonica tiska u prizemlju)/ Foto: Narodna knjižnica i čitaonica Petar Preradović Bjelovar
Galerija
Program se provodi u prostoru Knjižnice (Čitaonica tiska u prizemlju)/ Foto: Narodna knjižnica i čitaonica Petar Preradović Bjelovar

Srednjoškolci u bjelovarskoj knjižnici mogu dobiti pomoć oko svladavanja književnih klasika

Program je besplatan za sudionike, a jedini uvjet je aktivno članstvo u Narodnoj knjižnici "Petar Preradović"Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, u suradnji s profesoricom Nikolinom Marinić pokrenula je novi program namijenjen učenicima srednjih škola, ponajprije maturantima, pod nazivom "Čitajmo klasike!". 

Prema riječima same profesorice, istraživanja o čitalačkoj pismenosti učenika srednjih škola (PISA 2018.) govore da su srednjoškolci prosječni ili ispodprosječni u razumijevanju, analizi i interpretaciji obavijesnih tekstova različitih funkcionalnih stilova (administrativnog, znanstvenog, znanstveno-popularnog, publicističkog).

Plakat/ Foto: Narodna knjižnica i čitaonica Petar Preradović Bjelovar
Plakat/ Foto: Narodna knjižnica i čitaonica Petar Preradović Bjelovar

- S obzirom na to da je književnoumjetnički stil (osobito kanonskih književnih tekstova) učenicima još izazovniji (radi jezika i konteksta), da bi ga bolje razumjeli, potrebno ih je usmjeravati u čitanju. Iako kurikulumski pristup poučavanju predmeta Hrvatski jezik omogućuje nastavnicima veću autonomiju u planiranju poučavanja, premala satnica predmeta onemogućuje dubinski pristup čitanja kanonskog književnog teksta te učenici srednjih škola, uz dostatne upute i podršku nastavnika, većinu književnih tekstova za cjelovito čitanje uglavnom čitaju samostalno, pojasnila je Marinić razloge uvođenja novog programa.

Podrška u svladavanju izazova

Dodaje i to da je namjera programa učenicima osvijestiti vrijednost kanonskih tekstova i potaknuti ih za samostalno čitanje.

- Budući da kanonskim tekstovima često pristupaju kao problemu, nerijetko odustaju od čitanja jer im ponekad nedostaje osobne motivacije, potrebno im je pružiti podršku u svladavanju izazova čitanja takvih tekstova. Osnovna namjera ovoga programa nije pripremanje učenika za državnu maturu, no radi dodatne motivacije predlaže se čitanje nekog od književnih tekstova koji su ove godine obvezni na ispitima Hrvatskog jezika (Johan Wolfgang Goethe, Patnje mladog Werthera, Miroslav Krleža, Gospoda Glembajevi, Vjenceslav Novak, Posljednji Stipančići, Tin Ujević, izbor iz poezije), istaknula je.

Recimo i to da će se program provoditi jednom tjedno, počevši od 18. siječnja, pa sve do kraja svibnja 2023. u prostoru Knjižnice (Čitaonica tiska u prizemlju).

Program je besplatan za sudionike, jedini uvjet je aktivno članstvo u Narodnoj knjižnici "Petar Preradović". Svi zainteresirani mogu se prijaviti OVDJE.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!