Fotografija: Oko 180.000 ljudi u Hrvatskoj živi od ugostiteljskog sektora / Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Galerija
Oko 180.000 ljudi u Hrvatskoj živi od ugostiteljskog sektora / Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Pobuna? Ugostitelji i teretane dogovaraju simultano otvaranje bez obzira na Stožer?

Na Facebook grupama koje okupljaju ugostitelje pojavila se inicijativa da početkom veljače simultano otvore sve kafiće, restorane i fitness centre pridržavajući se prijašnjih epidemioloških mjera

Iako je epidemiološka situacija povoljnija, popuštanja mjera nema do kraja mjeseca, poručili su predstavnici Nacionalnog stožera. Odlučeno je, naime, da će postojeće mjere biti na snazi do 31.siječnja, a takva odluka još više otežava ionako tešku situaciju ugostiteljima koji su morali zatvoriti svoje objekte iako je dokazano da ni restorani ni kafići ni teretane nisu bili izvori zaraze. Jedini slučajevi širenja zaraze su bili pojedini noćni klubovi što se događalo još tijekom turističke sezone. 

- Odluka nije iz vedroga neba, očekivali smo to -  rekao je predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas za Media servis, ali isto tako otkrio koji zahtjev su uputili Vladi.

Traže otvaranje objekata

- Ono što sad predlažemo, odnosno zahtijevamo od Vlade, odnosno Stožera, ako se nastavi s ovakvim pozitivnim trendovima, dakle, sa smanjivanjem broja zaraženih, preko 25 posto je došlo da pada hospitaliziranih u bolnicama, i ako se takvi trendovi nastave, predlažemo Vladi da se od 1. veljače ide s postupkom otvaranja svih onih koji su sada zatvoreni: ugostiteljski objekti, teretane, fitness centri i sportska događanja za djecu i ostale”.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika / Foto: Facebook
Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika / Foto: Facebook

Vijest da restorani i kafići ostaju zatvoreni mnoge je ugostitelje zatekla na Banovini, gdje već danima volontiraju. Na potresom zahvaćenom području u ovom trenutku nalazi se oko 150 kuhara i radnika drugih ugostiteljskih profila. Oni na šest punktova pripremaju obroke, a dnevno isporuče na tisuće toplih obroka, piše Totalinfo.hr.

Također, stotinjak ih je angažirano i u zagrebačkim restoranima, odakle se svaki dan dopremi 3000 do 5000 obroka na područja koje je pogodio potres. 

Mnogi smatraju da je riječ o dvostrukim mjerilima. Bujas je ustvrdio da dvostruka mjerila nisu nikakva novost za odluke Stožera.

- S jedne strane doista imamo situaciju da u praktički nekontroliranim uvjetima ljudi volontiraju već 12. dan. Oni su praktički nekoliko sati nakon potresa došli tamo, postavili šatore, postavili kuhinje, ljudima daju tople obroke, gotovo 10 tisuća obroka se dnevno podijeli na tom području. Doista tamo hrane ljude. Sve to rade besplatno, volonterski, sa svojim novcima, sa svojim zaposlenicima, sa svojim ušteđevinama. Rade - to je ključna riječ. Nažalost, isti takav rad u kontroliranim uvjetima se tim ljudima - ne dozvoljava - rekao je Bujas. 

Epidemiolozi su protiv

S druge strane epidemiolozi smatraju kako sada ne treba popuštati mjere. Tako je Virusni imunolog Luka Čičin Šain za Dnevnik HRT-a rekao:

"Još nije vrijeme za opuštanje. Iako je broj novozaraženih u laganom padu, on je i dalje visok. I broj teško bolesnih u bolnicama je i dalje visok. Smrtnost pacijenata koji su na respiratoru je oko 75 posto, tako da mi i dalje trebamo djelovati efikasno, ne smijemo se opustiti."

S druge strane ugostitelji, kao i vlasnici fitness centara dobrim dijelom su opravdano nezadovoljni. Od početka pandemije nije se nije pojavio ni jedan dokaz prema kojem bi oni bili izvor zaraze, a rad im je zabranjen. K tome, posljednjih desetak dana upravo ugostitelji, dakle privatnici, kuhaju obroke za ljude pogođene potresom na području Petrinje, Siska i Gline. Zbog toga ih pogađa, žale se mnogi, što na ugroženom području smiju kuhati bez obzira na epidemiološke mjere, a ne smiju otvoriti svoje objekte u mjestima prebivališta poštujući epidemiološke mjere. Dodatno ih je razljutila objava predsjednika kontroverznog Hrvatskog Crvenog križa Roberta Markta da su svi oni volonteri Crvenog križa. Ugostitelji koji kuhaju na Baniji oštro su ga zbog te, kažu, laži napali:

"Gospodin Robert Markt, odgovorna osoba Crvenog križa, jučer je izjavio da smo mi ugostitelji volonteri te organizacije. Zakonski, Stožer civilne zaštite trebao bi koordinirati sve udruge na terenu, ali je daleko od toga. Paradoks je veći tim što mi hranimo Crveni križ. Mi. Ja sam do sad mislio da je njihov posao hraniti. Ja još nisam vidio tko će preuzeti naš posao.

Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot
Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot

Ja ne vidim te kuhare i državnu logistiku koja je spremna. Zbilja ne želim umanjiti ničiji angažman, ljudi u crvenim jaknama na terenu su brutalna ekipa. Ali mi nemamo veze s njima. Mi hranimo s njima ili bez njih. Ako smo njihovi volonteri, zašto nam od prvog dana na raspolaganju nije njihova logistika, nego smo tek nedavno došli do robnih zaliha, a već danima žicamo preko svojih veza. Ne pripisujte si zasluge. Nije u redu”, napisao je poznati hrvatski chef Mate Janković na Facebooku.

Na jednoj Facebook grupi koja okuplja ugostitelje pojavila se inicijativa da, bez obzira na odluku Stožera, dogovore i u znak pobune početkom veljače simultano otvore sve kafiće, restorane i fitness centre pridržavajući se onih epidemioloških mjera koje su bile na snazi do ovog posljednjeg ugostiteljskog lockdowna. Te grupe nisu povezane s udrugom koju predvodi Hrvoje Bujas, ali na njima se vidi kako nezadovoljstvo ugostitelja buja. 

Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot
Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot

Kontaktirali smo Hrvoja Bujasa kako bi nam komentirao ovu inicijativu koja, ponovimo, nema veze s njegovom udrugom, ali ima veze s ugostiteljima. No, Bujas nam je odgovorio da bi tu inicijativu komentirao tek sutra tako da ćemo u ponedjeljak objaviti njegovo mišljenje o ideji pokretanja takozvanog "ugostiteljskog neposluha".

Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot
Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot

Naime, u ugostiteljskom sektoru je oko 180 tisuća ljudi, vlasnika i radnika te njihovih članova obitelji, koji su egzistencijalno ugroženi, i dalje na čekanju.

- Nemojte me ništa pitati. Ne znam vam reći kad ćemo ponovno raditi, i koliko vam to god apsurdno zvučalo, ni dan prije donošenja novih epidemioloških mjera nitko nas ni o čemu nije obavijestio. Kao da ne postojimo - rekao je Slobodnoj Dalmaciji Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i nabrajao cijeli niz apsurda u režiji Stožera.

Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot
Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot

- Zabraniti rad vlasnicima kafića i restorana, a istodobno dopustiti da specijalizirane trgovine za prodaju na malo normalno rade, nonsens je. Tako s jedne strane u prosincu imamo gubitak ugostitelja u iznosu od 500 milijuna kuna, ali zato specijalizirane trgovine za prodaju na malo bilježe rast od 800 milijuna kuna - veli Medak.

Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot
Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot

Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot
Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot

Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot
Preslika pobunjeničkih poruka objavljeni na Facebook grupi koja okuplja hrvatske ugostitelje/Foto: Screenshot