Fotografija: Edukacija je održana na Gradskim bazenima Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Edukacija je održana na Gradskim bazenima Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

Spasioci i treneri na bjelovarskim bazenima učili pravilno pružanje prve pomoći utopljenicima

Posljednja intervencija bila je 2019. godine kada je naš spasilac Matija Bačić izvukao utopljenika, reanimirao ga i doslovno mu spasio život, rekao je predsjednik Bjelovarskog plivačkog kluba Marko MihalinecSpasioci na Gradskim bazenima Bjelovar, kao i treneri Bjelovarskog plivačkog kluba, danas su prošli edukaciju o pružanju prve pomoći kod utopljenika.

Tom prilikom Dario Gazić iz Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a pokazivao je ovim mladim ljudima kako pravilno prići pacijentu, vršiti reanimaciju, masažu srca i ostale tehnike koju su iznimno bitne u spašavanju ljudskih života.

Svakodnevne vježbe

- Riječ je o pokaznoj vježbi, odnosno početak edukacije koja je doista nužna na našim bazenima. Željeli smo da naši spasioci, ali i treneri dobiju dodatan poticaj i hrabrost, zlu ne trebalo. Također, svakodnevno ćemo vježbati i izvlačenje utopljenika. Moram naglasiti da nam je Hitna pomoć na usluzi tijekom cijele sezone, baš kao i vatrogasci i policija. Očekujemo veliki broj posjetitelja stoga moramo biti spremni, poručio je predsjednik Bjelovarskog plivačkog kluba Marko Mihalinec dodavši i to da je ove godine povećan broj spasioca te ih sada ima šest, a prisutni će biti i za vrijeme treninga neplivača.

Sigurnost i hrabrost je nužna/ Foto: Deni Marčinković
Sigurnost i hrabrost je nužna/ Foto: Deni Marčinković

Marko Mihalinec i Dario Gazić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Mihalinec i Dario Gazić/ Foto: Deni Marčinković

Važnost održavanja pokaznih vježbi osnovnih mjera održavanja života te postupanja s utopljenicima iskazao je i današnji edukator Dario Gazić.

- Ekipa s bazena iskazala je interes da im se održi edukacija, a vjerujem da ćemo ih ponavljati i kroz iduće tjedne i mjesece. Potrebno je da svi spasioci dobiju znanje i sigurnost u provođenju takvih postupaka, jer je njihov rad zahtjevan i izuzetno bitan, istaknuo je Gazić.

Nužna nabavka AVD-a

Dodao je i to da bi sve sportske institucije u kojima se okuplja veći broj ljudi trebale imati automatske vanjske defibrilatore. 

Pravovremena reakcija spašava ljudski život/ Foto: Deni Marčinković
Pravovremena reakcija spašava ljudski život/ Foto: Deni Marčinković

- U hitnim situacijama taj uređaj ljudima može spasiti život. Veseli me što je pokrenuta priča nabavke AVD-a za Gradske bazene, kao i ostale sportske objekte poput novog stadiona i dvorana. Na području grada Bjelovara trenutno postoje tri uređaja i to na Sajmu u Gudovcu, kod Policijske postaje te na gradskom korzu. Primjerice, Zagreb ima između 550 i 600 defibrilatora, a kada uzmemo u obzir broj stanovnika, vidljivo je koliko mi zapravo imamo malu uređaja za spašavanje ljudskih života, kazao je Gazić te dodao da bi svaki sportski objekt trebao imati jedan uređaj. 

Dva puta spašen život

Za kraj recimo i to i da su u posljednjih 11 godina, koliko Bjelovarski plivački klub upravlja bazenom, spasioci imali dvije intervencije u kojima su spašavali ljudski život.

Edukaciju su prošli spasioci i treneri/Foto: Deni Marčinković
Edukaciju su prošli spasioci i treneri/Foto: Deni Marčinković

- Posljednja je bila 2019. godine kada je naš spasilac Matija Bačić izvukao utopljenika koji je bio bez svijesti i nije disao. Hitna pomoć je tada stvarno brzo intervenirala i za šest minuta je bila na bazenu, a kasnije su nam javili da ga je naš spasilac oživio i doslovno čovjeku spasio život, zaključio je Mihalinec te dodao da spasioci imaju i niz drugih intervencija u kojima nije direktno ugrožen ljudski život. 

Dario Gazić vodio je edukaciju/ Foto: Deni Marčinković
Dario Gazić vodio je edukaciju/ Foto: Deni Marčinković