Fotografija: Očekuje se preko 30 tisuća naših navijača/Foto: Ante Cizmic/CROPIX
Galerija
Očekuje se preko 30 tisuća naših navijača/Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Španjolce čeka pakao! Ovakva invazija navijača ne pamti se od Beča

Hrvati su u totalnoj euforiji, Rotterdam i Liga nacija postaju mitski događaj. Otkako Zlatko Dalić vodi reprezentaciju nije imao veću podršku izvan HrvatskeHrvati su osvojili Rotterdam, navijačka pobjeda je zajamčena, UEFA i Nizozemci se ne mogu načuditi, ali moguće je da će na tribinama De Kuipa biti više od 30 tisuća naših navijača. Točan podatak zapravo nitko ne može znati..

UEFA je izvijestila HNS kako je ulaznice kupilo 17 tisuća ljudi s hrvatskim brojem mobitela što je fantastična i totalno fascinantna brojka. Jasno da i među Hrvatima koji rade u Njemačkoj ili negdje na zapadu ima onih koji koriste hrvatski mobitel, no većina ih stiže ili je već stiglo izravno iz domovine, pišu Sportske novosti.

Pun stadion

Tako nešto nije se dogodilo od Beča i Eura 2008. godine. U isto doba sa španjolskih brojeva kupljeno je tri tisuće ulaznica što dovoljno govori o razlici. Brojni automobili i kombiji krenuli su u subotu prema Rotterdamu, mnogi su tijekom dana već bili u gradu, ali atmosfera će vrhunac doživjeti na dan finala.

Atmosfera s utakmice protiv Nizozemske/ Foto: Ante Cizmic/CROPIX
Atmosfera s utakmice protiv Nizozemske/ Foto: Ante Cizmic/CROPIX

UEFA najavljuje pun stadion, ostatak čine fanovi i ljubitelji nogomet iz trećih država, a tu dominiraju naši iz Njemačke, Austrije, Skandinavije pa i same Nizozemske. Zato će u HNS-u reći da bi Hrvatsku moglo bodriti najmanje 25 tisuća ljudi, a možda i 35 jer tek će se vidjeti tko je točno došao do karata.

Hrvati su u totalnoj euforiji, Rotterdam i Liga nacija postaju mitski događaj i mjesto koji će se slaviti kao nacionalni blagdan ili oplakivati poput poraza od Turske na Prateru. Ovo je igra u najveći ulog. Otkako Zlatko Dalić vodi reprezentaciju nije imao veću podršku izvan Hrvatske. Sve govori da će biti nadmašen Beč u rujnu lani kad se na tribinama našlo oko 25 tisuća naših. Pripremljeni su u bubnjevi, po tom pitanju ton će davati mlađahni David Miljak i njegova ekipa.

Poznata lica

Na finale stiže i predsjednik RH Zoran Milanović te kao predstavnica Vlade ministrica Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

No, Hrvati su atmosferu napravili već za meč Antonija Plazibata koji je dobio šansu tući se u kickboksu za svjetskog prvaka. Makar i privremenog. Plazibat je dao veliku podršku nogometašima, iznad Rotterdama je zrakom kružio avion s natpisom Ajmo Vatreni - Antonio Plazibat. Očekivao je da će momčad doći na njegov meč, međutim nakon razmišljanja Zlatko Dalić je odlučio da neće, da igrači moraju ostati u hotelu i odmarati se. Jednako vrijedi i za njega. Tako je HNS odabrao delegaciju u sastavu Marijan Kustić, predsjednik Saveza, direktor Stipe Pletikosa, članovi Izvršnog odbora te iz stožera Vatrenih Ivica Olić i Mario Mandžukić, pišu Sportske novosti.

Mogao bi pasti rekorda postignut u Beču u rujnu prošle godine/ Foto: Ante Cizmic/CROPIX
Mogao bi pasti rekorda postignut u Beču u rujnu prošle godine/ Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Sve je to ipak samo zagrijavanje za vrhunac u nedjelju od 20.45. Fešta će krenuti od podneva u centru Rotterdama, nedaleko od Gradske vijećnice i željezničkog kolodvora. Posebno impresionira što među navijačima Hrvatske i ovdje ima i onih koji nisu Hrvati, ne samo Brazilac o kojem su pisali mediji nego i Azijati. Svako toliko vidite nekoga iz tih krajeva u našim bojama. Hrvatska nogometna reprezentacija daleko je nadmašila okvire same hrvatske države. Ona je svjetski fenomen koji traje...