Fotografija: Jean-Michel Nicolier, Paul Nicolier, Lyliane Fournier
 
Galerija
Jean-Michel Nicolier, Paul Nicolier, Lyliane Fournier  

‘Šokirana sam Penavinim potezom! Njegovi motivi su politički, neka ukloni tu fotografiju...‘

"Ni gradonačelnik Penava niti bilo tko iz Vukovara mi se nije javio", kaže majka mučki ubijenog vukovarskog branitelja Jean-Michela NicolieraPlakatom na kojemu dominiraju slova "U" i "HOS" te porukom "svima koje smeta pozdrav Za dom spremni neka ne dolaze", vukovarski gradonačelnik Ivan Penava podijelio je Hrvatsku pred 18. studeni, nacionalni Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i jedini od 365 dana u godini kada društvenih podjela ne bi trebalo biti, piše Mario Pušić za Jutarnji list.

Program Dana sjećanja

Njegova poruka "ne dolazite ako..." nije, međutim, podijelila samo "političare, suce, veleposlanike, policajce, državne odvjetnike, novinare", kojima je izrijekom upućena, već i čitavu javnost, branitelje, a čini se i same HOS-ovce (čiji je doprinos obrani Vukovara neupitan), odnosno njihove obitelji, jer mnogi iza Penavinog ostrašćenog nastupa prilikom predstavljanja obilježavanja programa Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje vide političku predstavu.

Misle tako i Lyliane Fournier te Paul Nicolier, majka i brat na Ovčari mučki ubijenog branitelja Jean-Michel Nicoliera, Francuza koji je Vukovar branio upravo u uniformi HOS-a, a Penava njegov lik i poruku koristi zaštitnim znakom odnosno sloganom ovogodišnjeg obilježavanja.

Plakat koji je jučer predstavio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava/Foto: FB
Plakat koji je jučer predstavio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava/Foto: FB

Na plakatu su, podsjetimo, istaknute njegove riječi "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu", izrečene francuskim reporterima u podrumu vukovarske bolnice neposredno prije pada grada u izjavi koja je glasila ovako: "Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. U Vukovar sam došao kao dragovoljac. Mislim da im trebam pomoći. Vukovar je moj izbor, i u dobru, i u zlu".

Ono što obitelj stradalog Jean-Michela želi je da se taj njima najbolniji dan u godini obilježi dostojanstveno, da se oda počast svim braniteljima i stradalnicima vukovarske tragedije u jednoj koloni bez podjela i politike. Gospođa Lyliane nam kaže kako je gradonačelnik Ivan Penava učinio upravo suprotno, da je preko politike unio razdor a pri tome iskoristio ime Jean-Michela.

"Osjećala sam se šokirano"

- Ja sam putem medija vidjela da je gradonačelnik Ivan Penava predstavio plakat na kojemu je Jean-Michel, to me iznenadilo, jer mi se ni Penava niti bilo tko iz Vukovara nije javio niti me upoznao s tim. No, kako ne razumijem hrvatski jezik, nisam shvatila detalje. Sin Paul i naš prijatelj Herve bili su u Zagrebu na sahrani, pa me je nazvao Paul i objasnio kontekst i prenio Penavine izjave. Tada sam se osjećala šokirano - govori nam Lyliane Fournier, naglašavajući da bi ona, čak i da ju je netko iz Vukovara i kontaktirao, odbila dati dozvolu da se fotografija njezina sina i njegova izjava koristi na ovaj način.

Paul Nicolier i Lyliane Fournier/ Foto: Robert Fajt/CROPIX
Paul Nicolier i Lyliane Fournier/ Foto: Robert Fajt/CROPIX

Pitamo je sa čime se konkretno ne slaže.

- Problem je ono što Penava predstavlja na političkoj sceni, s druge strane, Jean-Michel nije ni glumac ni "zvijezda" da završi na plakatu. On je došao braniti Hrvatsku i Vukovar, ali nije bio jedini. Mnogi su poginuli u toj obrani. Penavini motivi su politički, ja ne želim da se ime mojega sina veže uz bilo koju politiku u Hrvatskoj, pa tako ne želim da bude na tom plakatu, već da se s njega ukloni - rekla nam je Lyliane Fournier.

Da je obitelj francuskog branitelja nezadovoljna načinom na koji ga je eksponirao Penava u petak je gostujući na HRT-u kazao ministar branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved. Lyliane nam potvrđuje da se doista njezin sin Paul našao s ministrom te mu iskazao svoje nezadovoljstvo.

Protiv političkog iskorištavanja

- Mi smo u stalnom u kontaktu s ministrom Medvedom, ali to nema veze s njegovim političkim predzankom, već s funkcijom ministra svih branitelja i čovjekom koji nam je najvažniji u našoj potrazi za posmrtnim ostacima našega Jean-Michela. S gradonačelnikom Vukovara Penavom nisam ni u kakvom kontaktu, vidjeli smo se nekoliko puta, na otkrivanju biste, kao i na otvorenju mosta koji nosi Jean-Michelovo ime, ali to je bilo prije sedam, osam godina, pa me tim više iznenađuje ovakav njegov postupak - govori ona.

Nada se, kaže, da će Penava shvatiti i prihvatiti njezin stav iskazan u ovom razgovoru, a ukoliko neće, govori, osobno će mu poslati poruku: "Ne želim da se moj sin koristi u političke svrhe bilo koje stranke!"

- Ne problematiziramo činjenicu da se ističe HOS u ovogodišnjem obilježavanju, samo ne želimo da se oni politiziraju. Čuli smo razne reakcije, izgleda da se ni svi HOS-ovci ne slažu s tom Penavinom idejom i izjavom. Vukovar ih je branilo 58, dvadesetak ih je živo, svatko od njih ima svoj životni put, neki su u politici, neki su angažirani kroz udruge, neki su u raznim poslovnim aktivnostima, ali svi su prijatelji obitelji Nicolier, posebno oni koji su se borili s Jean-Michelom na Sajmištu, dodaje.

I ona će sudjelovati u ovogodišnjoj Koloni sjećanja, i to sa svojim prijateljima.

- Ja sam Francuskinja i mene politika u Hrvatskoj ne zanima. Idem tamo zbog sjećanja na svojega sina i zbog svih koji su poginuli u Vukovaru - naglašava gospođa Lyliane.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!