Fotografija: Socijaldemokrati smatraju da položaj žena u BBŽ nije na zavidnoj razini//Foto: MojPortal
Galerija
Socijaldemokrati smatraju da položaj žena u BBŽ nije na zavidnoj razini//Foto: MojPortal

Socijaldemokrati BBŽ: "Žene nisu ravnopravne muškarcima pri zapošljavanju, visini plaće i napredovanju"

Da bi BBŽ bila po mjeri žena, potrebno je otvoriti nova radna mjesta, povećati kapacitete vrtića, izjednačiti plaće, poticati poduzetničke ideje žena, kaže ĐurđevićČlanovi Socijaldemokrata Bjelovarsko-bilogorske županije i saborski zastupnik Nikša Vukas danas su u središtu Bjelovara dijeli karanfile povodom Dan žena. 

Socijaldemokrati dijeli karanfile u središtu Bjelovara/ Foto: MojPortal
Socijaldemokrati dijeli karanfile u središtu Bjelovara/ Foto: MojPortal

Tom prilikom koordinator Socijaldemokrata za BBŽ Slaven Đurđević poručio je da unatoč stogodišnjoj borbi za ravnopravnost spolova, žene i dalje nisu ravnopravne muškarcima.

Rezultati ankete

- Tome u prilog ide i naša nedavno provedena anketa pod nazivom "Biti žena u BBŽ", u kojoj je sudjelovalo dvjestotinjak žena. Naime, čak 68,6 posto ispitanih žena smatra da u županiji ne postoji zadovoljavajuća razina ravnopravnosti između muškaraca i žena pri zapošljavanju, visi plaće i napredovanju, dok 55 posto smatra da žene nisu ravnopravno zastupljene u javnom i političkom životu BBŽ, poručio je Đurđević.

Slaven Đurđević, koordinator Socijaldemokrata za BBŽ/ Foto: MojPortal
Slaven Đurđević, koordinator Socijaldemokrata za BBŽ/ Foto: MojPortal

Dodao je i to da teška gospodarska situacija za posljedicu ima smanjenje plaća, a to, kaže, najviše osjete upravo žene.

- Nadalje, porazni su i rezultati iz domene nasilja u obitelji. Iako to nasilje nema svoju dob, zanimanje i stupan obrazovanja, prema statistici još uvijek su najvećim dijelom žrtve nasilja upravo žene, kazao je Slaven Đurđević te je iznio svoje mišljenje kako se spomenuta situacija može promijeniti.

BBŽ po mjeri žena

- Kako bi Bjelovarsko- bilogorska županija bila po mjeri žena, potrebno je otvoriti nova radna mjesta, dodatno povećati kapacitete vrtića, izjednačiti plaće s muškarcima, poticati poduzetničke ideje žena te doprinijeti općenitoj sigurnosti žena kroz razne projekte, rekao je prvi Socijaldemokrat BBŽ.

Akciji se pridružio i saborski zastupnik Nikša Vukas/ Foto: MojPortal
Akciji se pridružio i saborski zastupnik Nikša Vukas/ Foto: MojPortal

Recimo i to da je novinare zanimalo kako bi Socijaldemokrati riješili problem izjednačavanja plaća, tim više što istraživanja pokazuju da su te razlike veće u privatnom, nego u javnom sektoru, na što je Đurđević poručio da to pitanje treba postaviti županu, gradonačelnicima i načelnicima.