Fotografija: 
Foto: Tom Dubravec/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Foto: Tom Dubravec/CROPIX (Ilustracija)

Snijeg pada diljem zemlje, za četiri regije izdan meteoalarm, problemi i u BBŽ-u

Prema dojavama naših čitatelja, na prometnicama diljem županije došlo je do nekoliko manjih prometnih nesreća koje uzrokuju kratkotrajne zastoje, a vozi se polako i otežanoKako su i najavljivali meteorolozi, nakon južine i visokih temperatura stigla je nagla promjena vremena. Oko šest sati ujutro u brojnim dijelovima Hrvatske počeo je padati gust snijeg koji će nastaviti padati tijekom dana. U nekim se predjelima tako očekuje i više od 35 centimetara snijega. 

To najviše muka zadaje vozačima koji moraju biti posebno oprezni zbog uvjeta na cesti. 

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj mjestimice pada snijeg. Zbog susnježice i snijega otežano se vozi na cestama kroz Gorski kotar i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Bijeli pokrivač vidljiv je na ulicama Varaždina, Marije Bistrice, Samobora, Zagreba, Čakovca...

Prema dojavama čitatelja, snijeg otežava vožnju u Zagrebu, a pritom još nije počela jutarnja prometna špica, javlja Jutarnji list.

HAK poziva vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Snijeg na autocesti na sjeveru Hrvatske 

Zbog snijega zimski su uvjeti na cestama te je promet zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Gorskom kotaru: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica; DC3 Zdihovo-Delnice-Kikovica; DC32 Prezid-Delnice; DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin; DC203 Brod na Kupi-Delnice; DC305 Parg-Čabar; DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja; DC549 Vrata (A6) - Fužine (ŽC5062); ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje; ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5062 Kraljev Jarak- Fužine-Lukovo; ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine; ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ostale županijske i lokalne ceste na području Vrbovskog, Delnica i Čabra.

- Zbog promjenljive vremenske situacije i otežanih uvjeta vožnje koji su najavljeni savjetujemo vozačima da se prije polaska na put informiraju o stanju i prohodnosti cesta na mrežnim stranicama Hrvatskog autokluba - izvijestio je HAK. 

Povremeni zastoji

Problema u prometu ima i na bjelovarsko-bilogorskom području. Prema dojavama naših čitatelja, na prometnicama diljem županije došlo je do nekoliko manjih prometnih nesreća koje uzrokuju kratkotrajne zastoje. U naselju Vukovije teretno je vozilo proklizalo s ceste pa je promet otežan. U Doljanskom je, pak, kamion zapeo u snijegu te je oko sat vremena, sve do 8.30, tamo vladao zastoj i vozilo se u kolonama. Čitatelji javljaju i da se vrlo teško i polako vozi i na drugim prometnicama u okolici Daruvara. 

Foto: Robert Fajt/CROPIX (ilustracija)
Foto: Robert Fajt/CROPIX (ilustracija)

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su sljedeće katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Pula-Zadar, Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka te brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak. Trajekt na liniji Zadar (Gaženica) - Ist (Kosirača) - Olib - Silba - Premuda - M. Lošinj plovi bez pristajanja u luku M. Lošinj.

Operativni centar Civilne zaštite jutros je medijima uputio upozorenje na opasne vremenske pojave za Hrvatsku.

Crveno upozorenje na vjetar: u regiji Rijeka naglo će zapuhati olujna i orkanska bura, a udari podno Velebita očekuju se između 130 i 160 km/h. Narančasto upozorenje na vjetar u regiji Gospić - olujni udari jugozapadnjaka u okretanju na sjeveroistočnjak. Za Split i Knin najavljuju olujne i orkanske udare bure.

Crveni meteolaram izdan je za gospićku regiju, riječku regiju, Kvarner i kvarnerić te Velebitski kanal.

Narančasto upozorenje na snijeg i poledicu u regiji Karlovac. Moglo bi napadati do 25 cm snijega, lokalno i do 40 cm u višim predjelima do kraja dana. Moguće mećave i zapusi.

Žuto upozorenje na vjetar: u regijama Osijek, Zagreb, Karlovac očekuju se jaki i olujni udari sjeveroistočnog, ponegdje i sjeverozapadnog vjetra, a u regiji Dubrovnik navečer olujni udari bure.

Na put samo sa zimskom opremom

Žuto upozorenje na snijeg/poledicu: u regijama Osijek, Zagreb, Knin i Rijeka (uglavnom unutrašnjost Istre). Ponegdje se očekuju poledice zbog padanja susnježice i snijega te stvaranje snježnog pokrivača. Otežani uvjeti za vožnju.

HAK i meteorolozi stoga su još u četvrtak pozvali sve koji mogu, da odgode putovanje, a one koji na cestu baš moraju podsjetili da na put ne kreću bez zimske opreme. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!