Fotografija: Pratite prognozu/Foto: Boris Kovacev/CROPIX, Josko Supic/CROPIX
Galerija
Pratite prognozu/Foto: Boris Kovacev/CROPIX, Josko Supic/CROPIX

Snažno nevrijeme pred vratima, upozorenje poslali DHMZ i Civilna zaštita: "Molimo vas, zaštitite se"

"Budite spremni na grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su poplave, olujni udari vjetra i tuča", kažu iz DHMZ-aDanas se u Hrvatskoj očekuje vrlo nestabilno vrijeme. Već ima jačih grmljavinskih nevremena, a za dolazak i razvoj novih i još intenzivnijih savjetuje se pratiti radarske slike na meteo.hr, upozoravaju iz DHMZ-a.

Za zagrebačku i osječku regiju izdan je narančasti, a za ostatak zemlje žuti alarm zbog mogućeg grmljavinskog nevremena. Narančasti alarm označava da je vrijeme opasno, a žuti da je potencijalno opasno.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, upozoravaju.

Evo kako se ponašati

Upozorenje o opasnom vremenu šalju i iz Civilne zaštite.


Foto: Boris Kovacev/CROPIX
Foto: Boris Kovacev/CROPIX

Naime, Civilna zaštita objavila je upute za građane kojih se treba pridržavati tijekom grmljavinskog nevremena.

- odgodite sve aktivnosti na otvorenom prostoru

- ako čujete udaljenu grmljavinu ili vidite bljesak svjetlosti, ako ste u mogućnosti, uđite u zatvoreni prostor jer čvrsta je zgrada najsigurnija lokacija

- tijekom grmljavinskog nevremena uđite u kuću, zgradu ili automobil

- zatvorite prozore i vanjska vrata

- nemojte stajati pored prozora, otvorenih vrata, metalnih stupova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači

- izbjegavajte tuširanje i kupanje

- isključite električne i klimatizacijske uređaje

- ostanite u zatvorenom prostoru trideset minuta nakon što grmljavina prestane

- na otvorenom prostoru sklonite se u nižim dijelovima, kao što su klanci, gudure ili udoline, a u šumi ispod grmlja ili nižih stabala, poručuju.

Izraženi pljuskovi

Prema prognozi DHMZ-a, danas će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ali i vrlo nestabilnim vremenskim uvjetima. Mjestimice se očekuje kiša, a lokalno će biti izraženih pljuskova s grmljavinom, osobito poslijepodne i navečer u središnjim i istočnim predjelima.

Vjetar će ponegdje biti umjeren istočni i jugoistočni, dok će na Jadranu puhati jako jugo koje će poslijepodne okrenuti na umjeren jugozapadni. Uz nestabilnosti, vjetar će kratkotrajno biti jak.

Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se uglavnom između 22 i 27°C.

Upaljen Meteoalarm

Za središnji i istočni dio Hrvatske na snazi je narančasto upozorenje Meteoalarma zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Očekuje se grmljavinsko nevrijeme s vjerojatnošću grmljavine većom od 70 posto.


Foto: Josko Supic/CROPIX
Foto: Josko Supic/CROPIX

Za ostali dio Hrvatske na snazi je žuto upozorenje. Također je moguće grmljavinsko nevrijeme s jakim udarima vjetra. Nevremena se očekuju u popodnevnim satima.

Sutra nas očekuje djelomice sunčano vrijeme, no ponegdje će pasti malo kiše ili kraći pljusak. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni i zapadni, dok će poslijepodne na sjeveru Hrvatske okrenuti na sjeverozapadni.

Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 10 i 15°C, dok će na obali i otocima biti nešto toplije, između 14 i 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 20 i 25°C.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!